Przygotowanie: 20 minut Duszenie: 10 minut Zapiekanie: 45 minut Porcja: 670 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
opakowanie lazanii (50 dag)
Sos beszamelowy:
5 dag masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz biały
nadzienie:
cebula
2–3 ząbki czosnku
25 dag brokułów
cukinia
3 kolorowe papryki
50 dag filetów z piersi kurczaka
4 łyżki oliwy
puszka pomidorów
kostka bulionu warzywnego
25 dag mozzarelli
bazylia
oregano
sól, pieprz
Lazania z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zrobić sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut.
Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lazanii, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać 45 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane ziołami, np. bazylią lub oregano.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!