Babka drożdzowa

Masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przepyszną babkę drożdżową z bakaliami.

Dodany przez: Arvena

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Składniki na babkę:
  • 300 g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 3 łyżki fruktozy
  • 120g miodu
  • 180 ml letniego chudego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jaja
  • 50 g półtłustej margaryny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g jabłek
  • 150 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Potrzebna będzie duża misa, zamykana szczelnie, taka która pomieści ciasto które zwiększy swą objętość kilka razy.
  2. Mąkę przesiać do misy, na środku zrobić wgłębienie w które wsypać rozkruszone drożdże, wymieszać z czterema łyżkami mleka i łyżeczką miodu. Całość odstawić na około 15 minut. Następnie dodać resztę miodu, sól, fruktozę, jajka, margarynę, pozostałe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do co najmniej trzy razy większego pojemnika lub misy z przykrywką. Pojemnik z ciastem wstawić na całą noc do lodówki.
  3. Orzechy posiekać, jabłka zetrzeć na tarce. Formę do babki nasmarować tłuszczem i obsypać dwiema łyżkami posiekanych orzechów.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki i dokładnie zagnieść z siekanymi orzechami, rodzynkami i startymi jabłkami. Przełożyć do formy i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na temperaturę 180 stopni i piec około 50 minut. Po upływie 25 minut, formę przykryć folią aluminiową.
  5. Podana proporcja jest na dużą babkę. Moja wersja była z trzech porcji i starczyła na cztery małe babki w tym dwie z kominkiem.
deser Babka bakalie baba drożdżowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze