Amerykanki

Ocena:

4.4 (183)

  • 40 min.
Klasyczne, domowe amerykanki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka palmy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki amoniaku
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka

Amerykanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i dobrze utrzeć. Do utartej z cukrem palmy dodawać stopniowo po jednym jajku i dalej ucierać. Mleko mocno podgrzać (ma być gorące). Dodać do niego amoniak i dokładnie wymieszać. Do palmy z cukrem i jajkami dodawać mąkę na przemian z mlekiem z amoniakiem. Cały czas ucierać. Masę kłaść łyżką na natłuszczoną blachę (ok. 1,5-2 łyżki na porcję). Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Amerykanki powinny zostać blade, tylko od spodu lekko się zrumienić. Spód ostudzonych amerykanek polukrować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne