Jeśli macie problemy z nogami i szukacie naturalnych sposobów, aby im ulżyć, musicie zaprosić do kuchni aronię. Ten niedoceniany owoc jest odrzucany przez wiele osób przez swój lekko gorzkawy smak, jednak przygotowując go w odpowiedni sposób, możemy stworzyć pyszny i bardzo wartościowy napój. Zobaczcie, co dodać do aronii, aby wyszło wam to na zdrowie.
Z czym można łączyć aronię?
Z tych owoców zdecydowanie najczęściej przygotowujemy przetwory, gdyż na surowo są dość gorzkie. Warto jednak wiedzieć, że to właśnie w tej formie dostarczają nam najwięcej dobroczynnych wartości, więc zamiast po raz kolejny robić sok, nalewkę czy dżem z aronii, lepiej zmiksujcie te owoce z kefirem lub maślanką i zróbcie wartościowy koktajl. Aby dodać tej mieszance jeszcze więcej mocy, warto dorzucić też inne owoce, takie jak jabłko, maliny czy porzeczki. Świetnym urozmaiceniem dobroczynnej mieszanki do picia będzie też 1 łyżeczka pyłku pszczelego o nieocenionych walorach zdrowotnych.
Koktajl z aronii - właściwości
Taki napój nie tylko doskonale smakuje i dostarcza wielu witamin, ale przy okazji pomaga uporać się z wieloma problemami. Regularne picie takiego napoju obniża krzepliwość krwi, a więc pomaga rozrzedzać krew, a do tego wzmacnia żyły i obniża ciśnienie tętnicze. Szczególnie skorzystają więc z niego osoby walczące z żylakami oraz nadciśnieniowcy. Co więcej, koktajl z aronii wyjdzie też na dobre osobom, mającym problemy ze wzrokiem.
Nikogo nie trzeba więc przekonywać o zdrowotnych walorach tej mieszanki, ale niektórzy mogą nie być przekonani co do jej smaku. Jest jednak 1 prosty trik, aby pozbawić aronię goryczki i naturalnie osłodzić koktajl.
Jak pozbyć się goryczki z aronii?
Jeśli macie ochotę na aroniowy koktajl, ale nie przepadacie za goryczką tego owocu, wystarczy zamrozić aronię na kilka dni. W ten sposób pozbędziecie się cierpkiej nuty w swoim napoju, a dodatkowo błyskawicznie go schłodzicie, bez potrzeby długiego trzymania w lodówce.
Przepis na koktajl z aronii
Składniki:
- 30 g aronii,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka maślanki lub kefiru,
- 100 g malin lub czarnych porzeczek,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka pyłku pszczelego.
Przygotowanie:
Jabłko myjemy (nie obieramy) i wydrążamy z niego gniazdo nasienne. Następnie dorzucamy aronię, maliny lub porzeczki oraz pyłek pszczeli i zalewamy wszystko nabiałem. Tak przygotowaną mieszankę blendujemy na gładki koktajl i pijemy od razu.