Macie ochotę na jesienne śniadanie na słodko lub rozkoszny deser na ciepło? Nie mogliście lepiej trafić. Przepis na te cynamonowe placki ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oko, bo wygląda jak z najlepszej kawiarni. Aż trudno uwierzyć, że ten przysmak robi się tak szybko i łatwo. Zobaczcie sami. Poznajcie przepis na ślimaczkowe placuszki z cynamonem, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa.
Jak zrobić placuszki z cynamonem?
Jednym z najpopularniejszych kulinarnych symboli jesieni są kultowe cinnamon rolls, czyli drożdżowe cynamonki w kształcie uroczych ślimaczków. Zwykle podawane są z dużą ilością lukru, a często nawet jeszcze ciepłe. Jeśli chcecie odtworzyć podobny smak znacznie szybciej, łatwiej i tylko z kilku produktów - mamy coś dla was. Naleśnikowe placuszki z cynamonem robi się z patelni, mieszając 2 rodzaje ciasta we wzór charakterystycznego ślimaka. Wszystko trwa tylko chwilę, a wygląda i smakuje obłędnie.
Ten efektowny i obłędnie smakowity przepis pochodzi z Instagramowego profilu @wellmadebykiley
Placuszki z cynamonem - przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 5 łyżek masła
- 1 szklanka mleka lub maślanki
- pół szklanki dyniowego puree
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1, 5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
W misce mieszamy mleko bądź maślankę z puree z dyni, jajkiem, 1 łyżką roztopionego masła oraz 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier brązowy, sodę, sól i proszek do pieczenia. Następnie miksujemy razem suche i mokre składniki, aż zamienią się w jednolite ciasto.
W oddzielnej miseczce mieszamy 1 łyżkę przygotowanego ciasta z 4 łyżkami masła, 1/4 szklanki cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Tak przygotowaną masę przelewamy do czystego woreczka i odcinamy nożyczkami malutki rożek.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy niewielkie placuszki. Po wylaniu ciasta na patelnię, bierzemy woreczek z cynamonową masą i rysujemy na plackach ślimaczki. Kiedy placuszki cynamonowa usmażą się z jednej strony, przewracamy je na drugą. Gotowe placki podajemy z "lukrem" na bazie cukru pudru, syropu klonowego i odrobiny wanilii.
Źródło: Instagram.com/wellmadebykiley/