Spadające temperatury w połączeniu z grasującymi przeziębieniami i infekcjami sprawiają, że mamy ochotę na sycące i rozgrzewające potrawy. Co jeść, aby rozgrzać organizm? Nie od dziś wiadomo, że na chorobę nie ma nic lepszego niż gorąca domowa zupa, a w szczycie sezonu grzybowego, najlepszym wyborem będzie oczywiście ta grzybowa. Warto jednak przygotować ją nieco inaczej niż zwykle. Oto przepis na aksamitny krem z grzybów w nietypowej odsłonie. 

Co to jest grzybowe cappuccino i jak je zrobić?

Choć ta nazwa może wzbudzać dziwne skojarzenia, to nie musimy się obawiać. Cappuccino grzybowe to klasyczna jesienna zupa, ale podana w wyjątkowy sposób. Przepis w dużej mierze pokrywa się więc z klasyczną grzybową, z tą różnicą, że ostatnim etapem jest zblendowanie zupy na gładki krem i udekorowanie jej na wierzchu mleczną pianką. Dzięki temu potrawa po przelaniu do filiżanki, wygląda jak wytrawna wersja kultowej włoskiej kawy. 

Ten przepis możemy przygotować z dowolnego gatunku grzybów. Obecnie mamy wysyp wszelkiego rodzaju pachnących leśnych skarbów, ale poza sezonem, warto też wykorzystać mrożone lub suszone grzyby. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zrobić cappuccino z pieczarek, które dostępne są w sklepach przez cały rok.

Z czym podawać grzybowe cappuccino?

Kremowa grzybowa z ubitą śmietaną na wierzchu to fantastyczny pomysł na efektowną przystawkę. Taki sposób podania zawsze robi furorę na stole i zachwyca wszystkich gości. Aby danie było bardziej sycące, warto jednak zaserwować je z chrupiącymi grzankami, bagietką z masłem czosnkowym lub groszkiem ptysiowym. Smacznym dodatkiem do takiej eleganckiej zupy będą też pierożki z ciasta francuskiego lub wytrawne drożdżowe bułeczki.

Przepis na grzybowe cappuccino

Składniki:

  • 300 g świeżych grzybów,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 ml bulionu,
  • 100 ml mleka,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g startego sera,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Kroki przygotowania:

1. Suszone grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy (w wodzie po moczeniu) do miękkości.

2. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczamy i kroimy grzyby oraz obieramy i siekamy cebulę z czosnkiem.

3. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, a kiedy się zarumienią, dorzucamy grzyby. Wszystko dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. 

4. Następnie przerzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem oraz mlekiem. Dodajemy też obgotowane suszone grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dorzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy wszystko jeszcze przez 10 minut. 

5. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy ser i blendujemy zupę na gładki krem.

6. W oddzielnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno.

7. Grzybowe cappuccino przelewamy do filiżanki lub miseczki, a jego wierzch ozdabiamy pianką.