Spadające temperatury w połączeniu z grasującymi przeziębieniami i infekcjami sprawiają, że mamy ochotę na sycące i rozgrzewające potrawy. Co jeść, aby rozgrzać organizm? Nie od dziś wiadomo, że na chorobę nie ma nic lepszego niż gorąca domowa zupa, a w szczycie sezonu grzybowego, najlepszym wyborem będzie oczywiście ta grzybowa. Warto jednak przygotować ją nieco inaczej niż zwykle. Oto przepis na aksamitny krem z grzybów w nietypowej odsłonie.
Co to jest grzybowe cappuccino i jak je zrobić?
Choć ta nazwa może wzbudzać dziwne skojarzenia, to nie musimy się obawiać. Cappuccino grzybowe to klasyczna jesienna zupa, ale podana w wyjątkowy sposób. Przepis w dużej mierze pokrywa się więc z klasyczną grzybową, z tą różnicą, że ostatnim etapem jest zblendowanie zupy na gładki krem i udekorowanie jej na wierzchu mleczną pianką. Dzięki temu potrawa po przelaniu do filiżanki, wygląda jak wytrawna wersja kultowej włoskiej kawy.
Ten przepis możemy przygotować z dowolnego gatunku grzybów. Obecnie mamy wysyp wszelkiego rodzaju pachnących leśnych skarbów, ale poza sezonem, warto też wykorzystać mrożone lub suszone grzyby. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zrobić cappuccino z pieczarek, które dostępne są w sklepach przez cały rok.
Z czym podawać grzybowe cappuccino?
Kremowa grzybowa z ubitą śmietaną na wierzchu to fantastyczny pomysł na efektowną przystawkę. Taki sposób podania zawsze robi furorę na stole i zachwyca wszystkich gości. Aby danie było bardziej sycące, warto jednak zaserwować je z chrupiącymi grzankami, bagietką z masłem czosnkowym lub groszkiem ptysiowym. Smacznym dodatkiem do takiej eleganckiej zupy będą też pierożki z ciasta francuskiego lub wytrawne drożdżowe bułeczki.
Przepis na grzybowe cappuccino
Składniki:
- 300 g świeżych grzybów,
- garść suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 400 ml bulionu,
- 100 ml mleka,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 50 g startego sera,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- szczypta tymianku,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Kroki przygotowania:
1. Suszone grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy (w wodzie po moczeniu) do miękkości.
2. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczamy i kroimy grzyby oraz obieramy i siekamy cebulę z czosnkiem.
3. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, a kiedy się zarumienią, dorzucamy grzyby. Wszystko dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
4. Następnie przerzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem oraz mlekiem. Dodajemy też obgotowane suszone grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dorzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy wszystko jeszcze przez 10 minut.
5. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy ser i blendujemy zupę na gładki krem.
6. W oddzielnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno.
7. Grzybowe cappuccino przelewamy do filiżanki lub miseczki, a jego wierzch ozdabiamy pianką.