W lodówce zalega wam opakowanie serka mascarpone, ale nie macie pomysłu, co z nim zrobić? Ten składnik to wyśmienita baza do szybkiego deseru, ale wcale nie musicie wyciągać blachy do pieczenia i rozgrzewać piekarnika. Wystarczy tylko połączyć mascarpone z 1 produktem i miksować całość przez minutę, a taki prosty przysmak zachwyci każdego, zarówno wyglądem, jak i smakiem. 

Do czego można wykorzystać mascarpone?

Serek mascarpone od jakiegoś czasu staje się coraz bardziej lubiany i chętnie używamy go nie tylko do deserów, ale i do wszelkich innych przepisów. Jego gęsta, kremowa konsystencja świetnie sprawdza się jako baza do kremów i sosów - zarówno tych do makaronu, jak i do mięs.

Z tego nabiału można też robić genialne nadzienia do naleśników czy kruchych tart i to nie tylko na słodko, ale i na słono. Wystarczy jedynie podsmażyć pieczarki lub szpinak, dodać mascarpone i doprawić całość, a tak przygotowany farsz dosłownie rozpłynie się w ustach. 

W sezonie letnim genialnym pomysłem są za to domowe lody mascarpone, do których możecie dorzucać wszystkie ulubione dodatki, tworząc przeróżne smaki mrożonego deseru. Wszystkie te przysmaki to prawdziwe niebo w gębie, jednak zdecydowanie najprostsza opcja jest dopiero przed wami. 

mascarpone przepis

Źródło: AdobeStock

Deser z mascarpone, który zrobicie w 1 minutę

Jeśli nie macie czasu na przygotowania, wybierzcie najprostszy i najszybszy ze wszystkich przepisów, a mianowicie krem z serka mascarpone i bananów. Aby go zrobić, musicie tylko zgnieść banany na gładką papkę, a następnie zmiksować je z aksamitnym serkiem i gotowe. Jeśli macie blender, możecie też od razu wrzucić całe obrane banany i serek do jednego naczynia i połączyć całość.

Wszystko to zajmie wam dosłownie minutę, a później zostaje już tylko przełożenie masy do pucharków, szklanek lub miseczek i wstawienie wszystkiego do lodówki. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i spróbujcie od razu, a zakochacie się w tym smaku od pierwszej łyżeczki.

Bananowy krem z serka mascarpone - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
  • 4 dojrzałe banany.

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe banany obieramy ze skórek i rozgniatamy widelcem na gładki mus.
  2. Następnie dodajemy do tego serek mascarpone i miksujemy całość przez chwilę, aż krem stanie się gładki i aksamitny. 
  3. Gotowy bananowy krem przekładamy do pucharków, miseczek lub szklanek i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem można go ozdobić ulubionymi owocami lub startą czekoladą, a będzie jeszcze smaczniejszy.