Domowe torty i ciasta nie mają sobie równych, ale wielu osobom wydaje się to prawdziwą sztuką. Okazuje się jednak, że najprostszy przepis na krem do tortu zrobicie już z 3 składników, zachowując jedynie prostą proporcję. Trzeba jedynie pamiętać o 1 ważnej zasadzie, dzięki której masa nabierze wspaniałej konsystencji i nie spłynie z żadnego wypieku. 

Jak zrobić prosty krem do tortu?

W książkach kucharskich, sieci i domowych zeszytach z przepisami znajdziemy dziesiątki różnych receptur na krem śmietankowy do ciast i tortów, jednak czasem nie warto kombinować i lepiej wybrać ten najprostszy. Zrobicie go łącząc śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone w stosunku 1:1 i dosładzając całość odrobiną cukru pudru. Te 3 proste składniki w zupełności wystarczą, aby przygotować idealnie puszystą i kremową masę, która nie tylko pysznie smakuje, ale i stabilnie trzyma się na cieście. 

Choć proporcje są bardzo proste do zapamiętania, to trzeba też zwrócić uwagę na 1 bardzo ważną kwestię, która często jest pomijana, a ma wielki wpływ na finalną konsystencję masy. Chodzi o odpowiednią temperaturę, a dokładniej o to, by przed przygotowaniem kremu mocno schłodzić nie tylko śmietankę i mascarpone, ale również miskę, w której będziemy je ubijać. Dzięki temu prostemu trikowi masa nabierze idealnej konsystencji i będzie się z nią przyjemnie pracowało na wszelkiego rodzaju ciastach i tortach. 

Najprostszy przepis na krem do tortu

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Przygotowanie:

Śmietankę wlewamy do miski i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ubijamy schłodzoną kremówkę razem z przesianym przez sito cukrem pudrem. Masę ubijamy na najwyższej prędkości miksera przez około 3 minuty, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy schłodzony serek mascarpone. Całość jeszcze przez chwilę mieszamy na niskiej mocy urządzenia, ale tylko do połączenia kremu, uważając aby go nie "przebić".