Marynowane grzybki z tradycyjnego przepisu zwykle zawierają cukier, ale okazuje się, że i bez niego można przygotować przepyszne przetwory. Wystarczy użyć innego składnika, a będą równie dobrze stały, a przy okazji staną się jeszcze smaczniejsze i będą miały więcej cennych wartości. Zobaczcie sprytny przepis na grzybki do słoików z babcinego zeszytu i wypróbujcie go tej jesieni.

Jak przygotować grzyby do marynaty?

Zanim zabierzemy się jednak za marynowanie grzybów, zacznijmy od odpowiedniego przygotowania produktu. To najważniejszy etap całego przepisu, bo źle oczyszczone skarby lasu nie wyjdą dobrze nawet z najlepszą na świecie zalewą. Musimy więc najpierw je przebrać, oczyścić z piasku i opłukać, po czym bardzo dokładnie osuszyć. Następnie dobrze jest też lekko przyciąć im trzonki, a dopiero wtedy obgotować je przez około 10 minut w wodzie z solą i octem. Jeśli nie macie kwaśnego płynu, możecie też użyć odrobiny kwasku cytrynowego, a zadziała dokładnie tak samo. Dzięki takiemu przygotowaniu, grzybki marynowane będą dobrze stały i nabiorą właściwej konsystencji oraz smaku.

Jak zrobić grzybki marynowane bez cukru?

Gdy mamy już przygotowane nasze leśne skarby, zabieramy się za zalewę. Co dodajemy do marynowania grzybków? Oczywiście niezbędny zestaw podstawowy to woda, ocet, sól, pieprz oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zwykle dodajemy też cukier, jednak zamiast niego znacznie lepiej sprawdzi się miód, który nie tylko będzie bardziej wartościowy, ale i nada grzybom przyjemniejszego aromatu. Zobaczcie dokładne proporcje i zróbcie w tym roku grzybki marynowane w zalewie miodowej.

Przepis na grzybki marynowane w zalewie miodowej

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów leśnych
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 120 ml octu 10%
  • 60 ml miodu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, myjemy i porządnie osuszamy. Większe sztuki kroimy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i solą, po czym wrzucamy do niej grzyby i obgotowujemy przez około 15 minut. Ugotowane grzybki odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie gotujemy zalewę. 

Wodę gotujemy z solą i wszystkimi przyprawami, a po 3-4 minutach gotowania dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę studzimy. W tym czasie przekładamy grzyby do 3/4 wysokości słoiczków i wypełniamy je zalewą. Mocno zakręcamy wieczka, pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy gotowe słoiczki do góry dnem.