Jesienią świeże grzyby rozpieszczają nas swoim smakiem i aromatem, ale co zrobić, kiedy sezon dobiega końca? Mrożenie grzybów, suszenie czy marynowanie? Która z metod będzie najlepsza, by cieszyć się grzybowym smakiem przez cały rok? Zobaczcie, jak przygotować grzyby jadalne oraz jak przechowywać zamrożone, marynowane i  suszone grzyby.

Najpierw grzybobranie, później przygotowanie

Kiedy wracamy do domu z koszykiem pełnym leśnych skarbów, dobrze jest od razu zabrać się za ich oczyszczanie. Grzyby pozostawione w koszyku, lub - co gorsza- w foliowej reklamówce, szybko stracą jędrność i kolor. Oczyszczone kapelusze i trzonki zachowają świeżość w lodówce do 3-4 dni, ale najlepiej od razu je blanszować i dokładnie osączyć. Możemy je uprzednio pokroić, wedle uznania w plastry, kostkę lub ćwiartki, albo blanszować w całości. Po blanszowaniu grzyby są gotowe do dalszej obróbki. Teraz możemy już je suszyć, mrozić lub marynować. 

Suszenie jest w cenie

Grzyby suszone — jak zrobić?

Suszenie grzybów jest fantastyczną metodą na zachowanie ich aromatu przez długi czas. Niestety, nie wszystkie grzyby mogą być poddane tej metodzie konserwacji. Grzyby o zbyt dużej ilości wody, nie nadają się do suszenia. Jakie grzyby można suszyć? Najlepiej do tego sprawdzą się prawdziwki i podgrzybki. Zdecydowanie najłatwiejszym sposobem na przygotowanie suszonych grzybów jest suszenie grzybów w suszarce. Nie wszyscy jednak posiadamy takie urządzenie w domach, dlatego popularną metodą jest również suszenie grzybów w piekarniku. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o suszeniu grzybów, sprawdźcie nasze sprawdzone triki jak suszyć grzyby

Grzyby suszone jak przechowywać?

Jeśli macie już zapas ususzonych skarbów lasu, zastanawiacie się pewnie jak przechowywać suszone grzyby? Najlepiej w suchym i ciepłym miejscu, w szczelnie zamkniętej puszcze bądź papierowej torbie. Przydatnym trikiem na uniknięcie insektów w suszonych grzybach, jest wrzucenie do pojemnika kilku liści laurowych. Te niepozorne listki skutecznie odstraszą nieproszonych gości. 

Przechowywanie przez zamrażanie 

Grzyby mrożone — jak zrobić?

Mrożenie grzybów to świetny sposób na przedłużenie ich trwałości. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do zamrożenia. Niskie temperatury najlepiej znoszą twardsze grzyby, o zwartej strukturze, takie jak kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki czy rydze. Pozostałe gatunki niestety nie nadają się do zamrożenia. Aby poznać wszystkie tajniki mrożenia grzybów, zobaczcie nasz poradnik - mrożenie grzybów krok po kroku.

Grzyby mrożone  jak przechowywać?

Świeże grzyby można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy, a jeśli zostały wcześniej poddane obróbce cieplnej, okres ich przydatności po rozmrożeniu wydłuża się nawet do 1,5 roku.

Granie w marynowanie 

Grzyby marynowane — jak zrobić?

Przetwory z grzybów to fantastyczna przekąska lub dodatek do sałatek czy sosów. Słoiki z grzybkami przydadzą się na wiele okazji, dlatego warto przygotować duży zapas na cały rok. Wśród najsmaczniejszych przetworów grzybowych prym wiodą maślaki w cytrynowej zalewie, grzybki marynowane z chilli, kurki w oliwie z oregano czy prawdziwki marynowane po włosku. W słoikach możemy zawekować również pyszny sos grzybowy. Te i wiele innych pomysłów znajdziecie w naszej galerii przepisów: Grzyby marynowane na kilka sposobów.

Grzyby marynowane  jak przechowywać?

Grzybki w słoikach najlepiej przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu. Idealnym lokum dla grzybowym przetworów będą więc spiżarnie i przydomowe piwnice. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takiej spiżarki, zwykłe szafki kuchenne sprawdzą się równie dobrze. Należy jednak pamiętać, aby wybrać te szafki, które nie stoją w sąsiedztwie piekarnika lub kaloryfera, gdyż wysoka temperatura źle wpływa na słoiki z przetworami. Jak długo można przechowywać grzyby w słoiku? W tym przypadku nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż trwałość grzybowych przetworów zależy od wielu czynników. Najbezpieczniej będzie jednak zużyć grzybki w słoikach w ciągu roku od zamknięcia.