Gdy trwa sezon na młode ziemniaczki, grzechem byłoby nie zjeść ich chociaż raz w tygodniu. Gotowane i podane z masłem oraz koperkiem to po prostu pozycja obowiązkowa w letnim menu. Do tego jeszcze szklanka kefiru albo maślanki i już można osiągnąć pełnię szczęścia. Kiedy zaś znudzą się wam już ziemniaki w takim klasycznym wydaniu, czas na eksperymenty w kuchni. Odradzamy placki ziemniaczane, ponieważ młode okazy kartofli zawierają dużo wody i placki mogłyby się po prostu rozpadać. Zamiast tego, warto ziemniaki po prostu upiec - koniecznie z chrupiącym dodatkiem. 

Zapiekane ziemniaki z siemieniem lnianym

Do zrobienia takich ziemniaków z piekarnika potrzebujecie 1 kg tych warzyw oraz 3 łyżek siemienia lnianego, kilka łyżek oleju i pół płaskiej łyżeczki soli. 

Przygotowanie:

Młode ziemniaki wystarczy dokładnie umyć i oczyścić za pomocą ostrego nożyka. Następnie pokrójcie je w plastry, a w misce wymieszajcie olej z siemieniem lnianym i solą. Włóżcie do niej ziemniaki i mieszajcie, aż w całości pokryją się marynatą. 
Teraz plastry ziemniaków ułóżcie w naczyniu żaroodpornym i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 40 minut, tryb góra-dół. Smacznego!

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane, czyli nasiona lnu, to produkt, który warto zawsze mieć w swojej kuchennej szafce. Ziarenka te sprawdzą się w roli dodatku do różnych potraw - np. wspomnianych wyżej pieczonych ziemniaków, ale można też dodać je do sałatki, owsianki czy owocowego koktajlu. Nie dość, że przyjemnie chrupią, to mają jeszcze wiele cennych właściwości. Regularnie jedzenie siemienia lnianego może przynieść następujące korzyści:

  • wspomaga trawienie i reguluje rytm wypróżnień
  • łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe (m.in. refluks, zespół jelita drażliwego)
  • przynosi ulgę przy biegunkach i zaparciach
  • działa łagodząco na podrażnione gardło
  • obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy

Jak jeść siemię lniane?

Nasiona lnu posłużą wam do przyrządzenia wielu smacznych potraw - zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Poniżej proponujemy wam kilka przepisów z siemieniem lnianym: