Wegański i bezglutenowy chleb zmieniający życie (life-changing bread)

Chleb zmieniający życie to idealny zamiennik tradycyjnego pieczywa dla osób na diecie bezglutenowej lub odchudzającej. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka nasion słonecznika
    1/2 szklanka siemienia lnianego
    1/2 szklanki orzechów laskowych
    1 i 1/2 szklanki ekologicznych płatków owsianych
    2 łyżki nasion chia
    4 łyżki nasion babki płesznik
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka syropu z agawy
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 i 1/2 szklanki wody

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Osobno mieszamy wszystkie suche i mokre składniki. Następnie dolewamy mokre do suchych

  • dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto na 12 godzin do naciągnięcia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • przekładamy  do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni przez 60-70 minut. Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu.

Porady

Zobacz też przepis na: ekspresowy wegański twarożek ze słonecznika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy