Piwonie to jedne z najpiękniejszych roślin ogrodowych, dlatego wiele osób chętnie sadzi je przy swoich domach czy w ogródkach działkowych. Aby zachwycały pięknymi, dorodnymi kwiatami, trzeba jednak odpowiednio je pielęgnować. Samo podlewanie może tu nie wystarczyć. Zasilcie je więc kuchenną odżywką za grosze, a odwdzięczą się zachwycającym wyglądem. 

Co lubią piwonie?

Zanim zaczniemy nawozić nasze piwonie, zacznijmy jednak od podstaw, czyli kilku złotych zasad uprawy tych roślin. Aby zachwycały one bujnymi liśćmi i rozłożystymi kwiatami należy im bowiem zapewnić kilka niezbędnych czynników. Zapamiętajcie więc poniższe kwestie, bo bez tego nawet najlepsza odżywka im nie pomoże:

  • piwonie lubią żyzną, przepuszczalną glebę o lekko kwaśnym pH,
  • wskazane jest ich częste podlewanie, ale nie bezpośrednio po liściach i kwiatach,
  • aby dobrze rosły, należy zapewnić im słoneczne stanowisko,
  • piwonie nie lubią zbyt bliskiego sąsiedztwa innych roślin, a także blisko znajdujących się murów,
  • sadząc je, należy wziąć po uwagę rośliny znajdujące się obok, gdyż najbardziej służy im stanowisko obok traw ozdobnych oraz róż (przy zachowaniu odpowiedniego odstępu).

Upewnijcie się, że wasze piwonie mają zapewnione powyższe czynniki, a dodatkowo dorzućcie im coś ekstra, aby były jeszcze silniejsze i bardziej odporne. W tym celu wcale nie musicie odwiedzać sklepów ogrodniczych i kupować specjalne odżywki, bo genialny nawóz możecie zrobić w domowym zaciszu i to z pewnego bardzo taniego kuchennego składnika. 

Jak zrobić domowy nawóz do piwonii?

Aby piwonie pięknie rosły i uginały się od okazałych kwiatów, warto zasilać je domową odżywką z wody i drożdży. Po co dodawać drożdże do podlewania piwonii? Okazuje się, że ten popularny składnik do ciast, bułeczek czy chlebów jest świetnym materiałem do nawożenia roślin ze względu na swój bogaty skład. Znajdziemy z nich bowiem cenne aminokwasy oraz witaminy z grupy B, które wzmacniają system korzeniowy, pobudzają kwitnienie i chronią roślinę przed chorobami

Przygotowanie takiej domowej odżywki to bułka z masłem, gdyż wystarczy tylko rozpuścić 50 g świeżych drożdży w 5 l ciepłej wody i odstawić mieszankę na godzinę. Tak przygotowany nawóz z drożdży najlepiej stosować regularnie co 2 tygodnie od marca do końca lata

Domowy nawóz z drożdży - wersja wzmocniona

Jeśli wasze piwonie wyjątkowo zmarniały i potrzebujecie silniejszego działania, możecie też przygotować inną wersję takiej odżywki, czyli fermentowany nawóz z drożdży. Ten wariant działa jeszcze mocniej, ale różni się czasem przygotowania, bo musimy na niego trochę poczekać. Aby go zrobić trzeba rozkruszyć 50 g drożdży, wsypać 1 szklankę cukru i odstawić to na 1,5 godziny.

Następnie dolewamy 5 l ciepłej wody, mieszamy całość i zostawiamy mieszankę na tydzień do fermentacji. Po tym czasie rozcieńczamy nawóz w proporcji 1 szklanka mieszanki na 10 l wody i podlewamy piwonie lub inne ogrodowe rośliny.