Rosół to jedna z najbardziej popularnych i lubianych zup. Jest wyjątkowy w smaku, przepyszny i pokrzepiający. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzieli czy świątecznego, rodzinnego obiadu. Jeżeli w lodówce nie mamy mięsa lub z jakiegoś powodu z niego zrezygnowaliśmy, z łatwością przygotujemy wywar bez niego. Sprawdźcie mój sposób, by rosół wciąż wyglądał i smakował doskonale.

Jak zrobić złoty rosół bez mięsa

Ugotowanie doskonałego rosołu bez mięsa jest bardzo proste, a przygotowanie go jest podobne do jego tradycyjnej wersji. Zanim jednak usiądziemy nad gorącym talerzem z tłuściutkim bulionem, powinniśmy poznać kilka zasad.

Podstawą dobrego rosołu są warzywa, im więcej, tym lepiej. Warto zaopatrzyć się w marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, kawałek pora i kapusty, a także cebulę i czosnek. Koniecznie podpieczmy je w piekarniku z odrobiną przypraw i oleju. Przypieczone, a następnie długo gotowane pod przykryciem, dodadzą potrawie niezwykle głębokiego aromatu, a rosół nabierze wyjątkowego, złotego koloru.

Sekretem idealnego smaku są także odpowiednio dobrane przyprawy. Lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, a także solidny bukiet świeżej natki pietruszki to składniki, których nie może zabraknąć w rosole. Nie zapominajmy, że wywar pozbawiony mięsnej bazy, warto uzupełnić o tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. Wystarczy kilka łyżek dobrej jakości oleju roślinnego (np. rzepakowego), żeby nasza potrawa była treściwa.

Przepis na złoty rosół bez mięsa

Rosół powinien być apetyczny i złocisty. Jak zrobić wegetariańską wersję rosołu, który nie tylko rozgrzewa, ale i smakuje jak z babcinej kuchni? Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • marchewka 3 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • seler ¾ korzenia
  • por 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 2 szt.
  • kapusta ¼ główki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • lubczyk ½ pęczka
  • liście laurowe 4 szt.
  • ziele angielskie 8 szt.
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • suszone grzybki (np. borowiki lub podgrzybki) 3-4 szt.
  • olej rzepakowy 45 ml

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C, a blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (cebulę możemy pozostawić w łupinach, dzięki temu wywar nabierze pięknego koloru) i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blasze, polewamy olejem rzepakowym i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Umieszczamy w gorącym piekarniku i pieczemy przez ok. 20-25 minut.

Gdy warzywa będą już podpieczone, wrzucamy je do garnka (koniecznie razem z tłuszczem i przyprawami, które spłynęły na blachę) i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzyby. Wrzucamy również kilka gałązek natki pietruszki, a także lubczyku (możemy też użyć suszonego).

Garnek ustawiamy na wyższej mocy palnika, a gdy wywar zacznie bulgotać, zmniejszamy moc do minimum (powinien tylko "mrugać") i gotujemy pod przykryciem minimum 2 godziny.

Złoty rosół doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i solą. Podajemy jeszcze gorący, posypany siekaną natką pietruszki i pokrojoną marchewką z bulionu. Obowiązkowo z dodatkiem sprężystego domowego makaronu.