Czasem mamy ochotę na pyszne domowe pączki jak u babci, ale mało komu chce się wyrabiać drożdżowe ciasto, a potem stać nad garnkiem z olejem i je smażyć. Coraz popularniejsze stają się więc mini pączki twarogowe, które robi się błyskawicznie, bo bez czekania aż ciasto wyrośnie. Większość ludzi dodaje do nich jednak twaróg lub serek homogenizowany, a jest znacznie lepszy zamiennik.

Przepis na pączki twarogowe w jeszcze lepszej wersji

Wielu miłośników domowych słodkości nie ma czasu lepić tradycyjnych pączków i wybiera szybkie pączki serowe lub pączki z serka homogenizowanego. Okazuje się jednak, że jest jeszcze jedna wersja tej błyskawicznej receptury, o której mało kto wie. W tym przepisie, zamiast twarogu wykorzystuje się serek wiejski, który nadaje masie jeszcze lepszej konsystencji. Zobaczcie, jak zrobić te wyjątkowe pączuszki i to tylko w 15 minut.

Jak zrobić mini pączki z serka wiejskiego?

Aby przygotować mini pączuszki z serka wiejskiego, wystarczy tylko zblendować nabiał z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Do tego podstawowego zestawu obowiązkowo dolewamy odrobinę octu, aby słodkości nie nasiąkały tłuszczem oraz ewentualnie cukier lub inne ulubione słodzidło. W ten sposób otrzymamy dość płynną masę, której nie formuje się w dłoniach, jak klasyczne pączki. Aby zrobić pączki z serka wiejskiego, musicie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka z niewielką dziurką w rogu i wyciskać masę wprost na rozgrzany tłuszcz. Tak usmażycie pączusie łatwo, szybko i bez bałaganu.

Szybki przepis na pączki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Serek wiejski blendujemy ze wszystkimi składnikami na gładką, jednolitą masę. Następnie przekładamy gotowe ciasto do rękawa cukierniczego lub przelewamy je do czystego woreczka z grubej folii i wycinamy w jego roku dziurkę. Teraz już tylko rozgrzewamy w garnku olej i wyciskamy wprost do niego ciasto obcinamy, po czym obcinamy nożyczkami małe pączusie. Pączki z serka wiejskiego smażymy, obracając, aż będą rumiane z każdej strony.

 

Źródło: to-co-lubie-gotuje.pl