Jeśli od kilku lat regularnie używacie blendera, z pewnością zauważyliście moment, w którym urządzenie przestaje radzić sobie z niektórymi twardymi produktami.  Pewnie zastanawialiście się wtedy, jak wymienić ostrze w blenderze? Nie musicie serwisować sprzętu ani samodzielnie rozkręcać go na części. Zarówno blender ręczny, jak i kielichowy możecie szybko naostrzyć w domowym zaciszu. Zobaczcie, jak to zrobić i uratujcie swój kuchenny sprzęt.

Jak naostrzyć blender ręczny?

Aby szybko i skutecznie przywrócić ostrość nożykom, wystarczy tylko szklanka suchego ryżu. Jak to działa? Szklankę twardych ziarenek wsypujemy do wysokiego naczynia i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty, aż zamienią się w drobny pył. Tak samo można naostrzyć blender kielichowy, wsypując ryż wprost do kielicha.

Inne domowe sposoby na tępe ostrza blendera

Jeśli w waszych szafkach akurat zabrakło ryżu, możecie wykorzystać do ostrzenia również inne kuchenne produkty. W podobny sposób zadziałają także:

  • kostki lodu- wystarczy wrzucić je do naczynia i zalać odrobiną płynu do mycia naczyń oraz połową szklanki zimnej wody. Taką mieszankę miksujemy na najniższych obrotach przez minutę. Następnie dolewamy jeszcze pół szklanki wody i blendujemy przez kolejną minutę.
     
  • mocno zmrożone owoce - mrożonki zalewamy mlekiem i dalej postępujemy analogicznie jak w powyższym sposobie. W ten sposób nie tylko naostrzymy urządzenie, ale dodatkowo przygotujemy przepyszny koktajl.
  • zamrożone skorupki z jaj - obierki z 6 jajek wkładamy z zamrażarki na około godzinę, a następnie wrzucamy je do naczynia i miksujemy na najniższych obrotach przez 3 minuty. Potem dolewamy szklankę zimnej wody i blendujemy kolejne 2 minuty. Co więcej, płyn, powstały po ostrzeniu nożyków, można wykorzystać jako naturalną odżywkę do roślin domowych.