Suszone grzyby to genialny dodatek do wielu dań. Warto dorzucać je do sosów, mięs, gulaszy, a także farszy do pierogów, naleśników czy wytrawnych tart. Aby jednak były aromatyczne i długo zachowały świeżość, należy bezwzględnie trzymać się 1 ważnej zasady. To właśnie ten popularny błąd skutkuje psuciem się suchych leśnych skarbów i koniecznością wyrzucania całego słoika do śmieci. Zobaczcie, jak suszyć grzyby w domu, aby ich nie zmarnować.

Jak zrobić suszone grzyby?

Aby przygotować suszone grzyby w domowym zaciszu, najłatwiej użyć specjalnej suszarki, jednak i bez tego się uda. Wystarczy wybrać jedną z kilku prostych technik:

  • na nitce lub sznurku nad kuchenką,
  • na słońcu,
  • w piekarniku,
  • na kaloryferze,
  • w mikrofalówce.

Każda z powyższych metod jest równie skuteczna, ale pod 1 warunkiem. Zanim zaczniecie suszenie, musicie bardzo dokładnie oczyścić grzyby, pamiętając o pewnej kluczowej zasadzie. Bez niej, suszone grzyby błyskawicznie się zepsują i stracą wszystkie swoje walory smakowe oraz zapachowe, a co gorsza, staną się niebezpieczne dla zdrowia.

W takich suszarkach możecie też wysuszyć grzyby:

Największa zasada - bez tego suszone grzyby będą do niczego

Zdecydowanie najczęstszym błędem, przez który suszone grzyby błyskawicznie się psują i są do wyrzucenia jest mycie pod bieżącą wodą. Wszystko dlatego, że ten leśny produkt jest bardzo wrażliwy na wilgoć, która prowadzi do powstawania groźnych bakterii i pleśni.

Należy więc zapamiętać, że grzyby do suszenia powinno się czyścić tylko na sucho - najlepiej szczoteczką lub pędzelkiem, ale nigdy płucząc je w wodzie. W ten sposób będziemy mieli pewność, że nie dostanie się do nich wilgoć, a tym samym nie rozwiną się niebezpieczne drobnoustroje.

Suszone grzyby - przechowywanie

Kiedy suszenie mamy już skończone, pozostaje jeszcze jedna bardzo ważna kwestia, czyli, jak przechowywać suszone grzyby, aby się nie zepsuły. Tutaj kluczowe jest trzymanie ich w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu. Aby mieć pewność, że nie dostaną się do nich mole, warto włożyć do słoika lub innego opakowania jeden liść laurowy. Pamiętajmy też, że nawet najlepiej zabezpieczony suszone grzyby powinno się zużyć w ciągu maksymalnie 2 lat.