Nie ma nic lepszego od barszczu, gulaszy czy farszu do pierogów z dodatkiem suszonych grzybów. Jak zrobić je w domowym zaciszu, aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok? Nie potrzebujecie specjalnych urządzeń, ani żadnych gazet rozłożonych na słońcu. Zapomnijcie też o wielogodzinnym suszeniu w piekarniku, bo wystarczy zastosować prosty myk, a suszone grzyby będą gotowe w nieco ponad godzinę. 

Jak zrobić suszone grzyby?

Suszone grzyby to niemal ekskluzywny towar. Choć bez problemu znajdziemy je w większości sklepów, to niestety są one bardzo drogie i nawet niewielka ilość może spowodować zdziwienie przy kasie. Jeśli tylko macie więc dostęp do lasu, koniecznie wybierzcie się na grzybobranie i przygotujcie domowe suszone grzyby. Najpopularniejsze metody suszenia tych leśnych skarbów to:

  • rozłożenie na parapecie,
  • wieszanie na nitce w kuchni,
  • w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,
  • przy użyciu specjalnej suszarki.

Okazuje się jednak, że wszystkie powyższe techniki przebija nowa, która trwa kilka razy szybciej i nie wymaga użycia żadnych skomplikowanych technik. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie wypróbujcie ten sposób w tym roku.

Jak szybko wysuszyć grzyby w domu?

Jeśli chcecie uzyskać szybki efekt i nie macie czasu na długotrwałe suszenie grzybów w piekarniku czy na nitce, możecie skorzystać z pewnego sprytnego sposobu. Wystarczy wykorzystać do tego mikrofalówkę, a wtedy wszystko pójdzie błyskawicznie. Tradycyjne suszenie grzybów w domu może trwać wiele dni, podczas gdy ta metoda pozwala zrobić to w niecałe 2 godziny.

Aby wysuszyć grzyby w mikrofali, wystarczy dokładnie je oczyścić, osuszyć, a następnie pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm. Następnie plastry rozkładamy na płaskim talerzu i wkładamy do mikrofalówki na 20 minut przy mocy 100 W. Po tym kroku otwieramy drzwiczki i wietrzymy wnętrze urządzenia, a następnie powtarzamy cały proces 5 razy.