Do tej pory kajzerki kojarzyły wam się tylko z kanapkami i masą na kotlety mielone? Okazuje się, że z tych popularnych bułek możecie zrobić też genialny deser. Wystarczy kilka prostych dodatków, a dwie kajzerki zamienią się w przepyszny i puszysty krem do ciast i tortów. Zobaczcie, jakie to proste, a nie wrócicie już do przepisów na bazie bitej śmietany czy mascarpone. 

Jak zamienić kajzerki w pyszny krem do ciast i tortów?

Aby zrobić szybki i smaczny krem do ciasta, musicie tylko zalać 2 kajzerki mlekiem, a następnie zblendować je na gładką papkę i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Taką bazę wystarczy już tylko wymieszać z kolejną dawką mleka, tym razem gorącego oraz ulubionym słodzidłem. Na koniec wszystko studzimy i miksujemy z utartym masłem na gładki i puszysty krem.

Taka masa wychodzi pyszna, kremowa i puszysta jak marzenie, przez co idealnie pasuje pod każdy deser. Kokosowy krem na kajzerkach świetnie sprawdzi się między innymi do przekładania biszkoptów, jako nadzienie do kruchych tart, czy do szybkich ciast bez pieczenia na bazie herbatników. Z tego przysmaku możemy też stworzyć kultowe ciasto łabędzi puch, które pewnie kojarzycie z wielu imprezowych stołów. 

Prosty krem na kajzerkach - przepis

Składniki:

  • 2 duże bułki kajzerki,
  • 200 g masła,
  • 3 szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

Bułki wkładamy do dużej miski, zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w garnuszku gotujemy resztę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Namoczone bułki mieszamy z wiórkami kokosowymi i dokładnie rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy. Następnie dodajemy tę masę do gorącego mleka, zestawiamy z palnika i dokładnie mieszamy całość, aby nie było żadnych grudek. Jednolitą papkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W drugim naczyniu miksujemy masło na puch, a dodając stopniowo po jednej łyżce masy z bułek i mleka. Mieszamy tak długo, aż krem stanie się gładki, a następnie wkładamy go do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie możemy już śmiało smarować nim biszkopt, ciasto francuskie czy inny dowolny spód do deseru.