Kurkuma staje się coraz popularniejsza i ze zwykłego "barwnika" do ryżu, zup czy gulaszy, stała się cenionym składnikiem diety. Jeśli wy też cenicie jej wyjątkowe właściwości, koniecznie poznajcie nieco mniej znany sposób na wykorzystanie tego produktu. Jeśli natomiast wciąż nie zdajecie sobie sprawy z tego, co daje jedzenie kurkumy, koniecznie zobaczcie, jak wiele dobrego ma w sobie też żółty korzeń.

Kurkuma - właściwości

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
  • łagodzi ból gardła i kaszel,
  • wzmacnia odporność,
  • oczyszcza organizm,
  • wspomaga pracę wątroby i nerek,
  • pomaga regulować poziom glukozy i cholesterolu,
  • wspiera trawienie,
  • ma dzianie rozkurczowe,
  • wspiera higienę jamy ustnej.

Co można zrobić z kurkumy?

Aby skorzystać ze wszystkich powyższych korzyści, kurkumę można wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Większość po prostu dodaje ją do herbaty lub parzy w formie przeróżnych naparów, inni robią kultowe złote mleko, a niektórzy wzbogacają nią nawet kawę. Oprócz tego składnik ten genialnie podkręci wszelkie zupy czy gulasze, a także będzie ciekawym dodatkiem do domowych przetworów z ogórków, cukinii czy sałatek w słoikach.

To jednak nie wszystko, bo okazuje się, że kurkumę można stosować nie tylko w postaci świeżej lub sproszkowanej, ale także zagotować ją z odrobiną wody i pieprzu, tworząc aromatyczną i wartościową dla organizmu pastę. Zobaczcie, jak ją zrobić i do czego później wykorzystywać. 

Pasta z kurkumy - jak ją stosować?

Pasta z kurkumy genialnie sprawdzi się jako zaprawa do złotego mleka, ale nie tylko. To również świetny domowy sposób na bolące gardło, gdyż szybko przynosi ulgę. W tym celu wystarczy zrobić z gęstej papki niewielką kuleczkę i połknąć ją, popijając wodą. Takie kulki możemy przyjmować nawet kilka razy dziennie, a infekcja minie znacznie szybciej. 

Przepis na pastę z kurkumy

Składniki:

  • 2-3 łyżki sproszkowanej kurkumy dobrej jakości,
  • około pół szklanki wody,
  • 2-3 szczypty sproszkowanego imbiru,
  • 2-3 szczypty czarnego pieprzu mielonego.

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z kurkumą i dodajemy do niej kurkumę, imbir oraz pieprz, a następnie wszystko mieszamy, aby powstała gładka pasta. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy przez co najmniej 7-8 minut. W tym czasie należy ją regularnie mieszać, aby się nie przypaliła, a gdy będzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody. Gotowa pasta z kurkumy powinna być przełożona do słoiczka i przechowywana w lodówce.

 

Źródło: agnieszkamaciag.pl