Wszyscy znamy kurkumę z jej soczyście żółtego koloru, ale nie każdy wie, jak smakuje i przede wszystkim - jak cenne ma właściwości. Okazuje się, że ta popularna przyprawa to prawdziwy skarb w każdej kuchni, jednak trzeba ją odpowiednio przygotować. Zobaczcie, co zrobić z kurkumy, aby wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze.
Co zrobić z kurkumy?
Czy w waszych szafkach z przyprawami jest kurkuma? Zwykle wybieramy ją w wersji sproszkowanej i dorzucamy do sosów, zup czy naparów, ale znacznie cenniejsze będzie jej kłącze. Znajduje się w nim o wiele więcej cennych substancji, które najlepiej wykorzystać do zrobienia domowego napitku wzmacniającego. Wystarczą tylko 2 dodatki, a nalewka z kurkumy zadziała na mnóstwo dokuczliwych problemów.
Nalewka z kurkumy - właściwości
Taka domowa nalewka z kurkumy jest cenniejsza, niż może wam się wydawać. Już niewielka ilość tego płynu może na cały szereg dolegliwości, gdyż:
- działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
- poprawia trawienie,
- wzmacnia odporność,
- łagodzi bóle mięśni i stawów,
- chroni wątrobę,
- działa rozkurczowo,
- ma właściwości przeciwbólowe,
- ma działanie przeciwgrzybicze.
Jak zrobić nalewkę z kurkumy? Obowiązkowy składnik
Oprócz naszej złocistej przyprawy i spirytusu, konieczny będzie też jeszcze 1 niepozorny składnik. Chodzi o zwykły czarny pieprz, zawierający piperynę, która wzmacnia działanie kurkuminy. Opcjonalnie można też dorzucić sok z cytryny, który sprawi, że nalewka z kurkumy będzie jeszcze mocniej wzmacniała odporność.
Przepis na nalewkę z kurkumy
Składniki:
- 100 g kłącza kurkumy,
- 0,5 l spirytusu,
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
Korzeń kurkumy obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem. Dosypujemy grubo mielony pieprz, mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy go na co najmniej 2, a najlepiej nawet 6 tygodni. W międzyczasie warto co kilka dni wstrząsać słoikiem, aby przemieszać jego zawartość. Po upływie wskazanego czasu przecedzamy płyn i przelewamy go do butelek.
Jak pić nalewkę z kurkumy? Wystarczy już 1 łyżeczka co najmniej raz, a nawet 3 razy na dobę. Najlepiej wypijać ją z odrobiną wody.