Od najmłodszych lat tłumaczono nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być pożywny i odpowiednio obfity, nie za ciężki i nie za lekki. Jak się okazuje, samo wzięcie sobie tych rad do serca nie wystarczy. Są bowiem produkty, które, choć pełne witamin, niekoniecznie powinny trafić do żołądka z samego rana. Na przykład pomidory, którymi tak chętnie zajadamy się zwłaszcza latem. Powód wcale nie jest taki błahy i lepiej go nie lekceważyć.
Wartości odżywcze pomidorów
Na początku warto podkreślić, że pomidory to bardzo zdrowe warzywa i nikogo nie namawiamy do tego, by wyrzucił je ze swojej diety. Są bogate w witaminę C, potas, miedź i błonnik pokarmowy. Pomidory zapobiegają zaparciom, pomagają gasić pragnienie i wzmacniają organizm. Jedzenie już jednego pomidora dziennie pozwoli wam skorzystać z jego właściwości.
Warzywa te służą również do zrobienia wielu smacznych potraw i przetworów, np. zupy pomidorowej, spaghetti bolognese czy rozmaitych sałatek, mięsnych sosów oraz przecierów do słoika.
Czy powinno się jeść pomidory na śniadanie?
Sprawa się jednak nieco komplikuje w momencie, gdy rozważamy zjedzenie pomidora na śniadanie. Warzywa te, choć bardzo zdrowe, mogą zaszkodzić osobom z wrażliwym żołądkiem. Wówczas zjedzenie pomidorów na czczo wiąże się z ryzykiem nadkwasoty, a w konsekwencji bólu żołądka. Dotyczy to zwłaszcza osób cierpiących na chorobę wrzodową i refluks.
Pomidory jedzone w nadmiarze mogą mieć też negatywny wpływ na samopoczucie u chorujących na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów. Uwaga przy anemii - spożywanie dużych ilości pomidorów może zmniejszać wchłanianie żelaza.
Śniadanie łagodne dla żołądka - przepisy
Co zatem powinno się jeść z samego rana, by nie podrażnić żołądka? Poniżej zebraliśmy kilka przepisów na łagodne śniadania, w sam raz na rozpoczęcie dnia:
- Omlet biszkoptowy
- Owsianka z bananami i miodem
- Koktajl bananowy
- Placki serowe
- Sałatka jajeczna z twarożkiem
Jeśli czasami dokucza wam ból żołądka po śniadaniu, unikajcie surowych warzyw w tym posiłku. Żołądek lepiej zniesie je z samego rana, gdy będą np. ugotowane na parze, duszone czy zblanszowane.