Niektórzy ostrzegają przed połączeniem ogórka i pomidora na kanapce czy w świeżej surówce. Gdy jednak w przetworach korzystacie z przerobionych już wstępnie pomidorów, nie ma się czego obawiać. Jeśli jesteście fanami tego duetu, koniecznie sięgnijcie po ogórki w sosie pomidorowym. Możecie je zrobić na wiele sposobów. Do takich przetworów najlepiej sprawdzą się dojrzałe, duże ogórki, które nie nadają się już do kiszenia. Pokrojone w plasterki, w marynacie z dodatkiem octu i kilkoma innymi dodatkami nie „skapcieją”, a nawet jeśli, to z sosem, podane np. do obiadu czy na kanapkach, wciąż będą smaczne.
Ogórki w pomidorach na 1000 sposobów
To połączenie jest tak uniwersalne i neutralne, że w połączeniu z różnymi przyprawami i dodatkami będzie wam smakować. Ogórki w sosie pomidorowym możecie np. doprawić po „cygańsku”, dodając do słoików cebulę, czosnek i miód.
Innym ciekawym dodatkiem do ogórków w sosie pomidorowym będą baldachimy kopru, których zwykle używa się do kiszonych lub konserwowych ogórków. Odświeżą smak ogórków w pomidorach i przetwory po odkręceniu słoika będą jeszcze piękniej pachnieć. Sos pomidorowy w ogórkach bardzo polubi również dodatek goździków. Przyprawa nada im bardziej korzenny, pikantny smak.
Jeśli chcecie, możecie też przygotować ogórki w sosie pomidodowym po koreańsku. Wystarczy do sosu dosypać kilka płaskich łyżek przyprawy gochugaru, zwykle używanej do kimchi. Poniższy przepis na ogórki w pomidorach jest podstawowy - możecie go łatwo zmodyfikować pod swoje ulubione smaki. Z podanych składników przygotujecie 9 słoików po ok. 500 ml. Takie ogórki możecie jeść jako dodatek do obiadu, kanapek, wrapów, mięs, sałatek czy jako przekąskę.
Ogórki w sosie pomidorowym - przepis
Składniki:
- 3 kg świeżych ogórków gruntowych
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml octu jabłkowego
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 8 ząbków czosnku
- 6 łyżek cukru
- 4 płaskie łyżki niejodowanej soli kamiennej do przetworów
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie ogórki: dokładnie je umyjcie i wyszorujcie w zimnej wodzie. Odetnijcie wszystkie końcówki i bez obierania pokrójcie je w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Przełóżcie je do dużej miski i wsypcie sól. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na przynajmniej 2 godziny. Co pół godziny przemieszajcie i lekko masujcie warzywa. Po upływie tego czasu odlejcie spod ogórków wodę. Ogórki pozostawcie w misce.
- Przygotujcie zalewę: do garnka przelejcie przecier, ocet i olej. Dodajcie wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i cukier. Zagotujcie. Cukier w zalewie powinien całkiem się rozpuścić. Do wrzącej zalewy dodajcie ogórki, podgotujcie je przez 10 minut bez pokrywki. Co chwilę przemieszajcie.
- Napełnijcie słoiki: wyparzcie słoiki i zakrętki. Za pomocą chochelki przelejcie do nich jeszcze gorące ogórki w sosie pomidorowym. Zakręćcie dokładnie i zapasteryzujcie w garnku przez 15-20 minut. Przestudźcie w temperaturze pokojowej. Przechowujcie w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Przetwory najlepsze będą po kilku dniach, gdy smaki w słoikach się przegryzą.