Nowe przepisy na sałatki wciąż mnożą się w sieci i książkach kucharskich, ale zamiast wciąż testować nowości, warto czasem wrócić do starych, sprawdzonych receptur. Jednym z takich przysmaków jest zapomniana sałatka z PRL-u, którą dawniej często spotykało się na stołach, a dziś prawie wszyscy o niej zapomnieli. Odświeżcie ten przepis, a zachwycicie się od pierwszego kęsa.
Zapomniana sałatka z PRL-u
Niektóre przysmaki sprzed lat zostały wyparte przez nowe przepisy, ale wielu ludzi ciągle tęskni za tamtymi sentymentalnymi smakami. Jednym z takich przykładów jest kultowa sałatka z marchewki, ale nie taka zwykła, jaką zajadamy obecnie. Obecnie najpopularniejsza jest surówka z marchewki i śmietany, a kiedyś bardzo popularnym przepisem była niezwykle prosta, ale przepyszna marchewkowa sałatka z dodatkiem pewnego wyrazistego dodatku, a mianowicie wędzonego sera. To właśnie dzięki niemu delikatna, lekko słodka marchew nabierała charakteru i cała kompozycja zachwycała smakiem oraz aromatem.
Źródło: Getty/iStock
Jak zrobić sałatkę z marchewki i sera wędzonego?
Samo przygotowanie tego przepisu nie jest trudne i potrzebnych wam będzie dosłownie kilka produktów. Najważniejsze jest to, aby ser wędzony zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dokładnie tak samo, jak marchew, a dzięki temu takie jednakowe "nitki" świetnie się razem wymieszają. Druga cenna wskazówka dotyczy sosu. Robi się go tylko z majonezu i czosnku, jednak przeciśnięty przez praskę ząbek najpierw warto zalać wrzątkiem, aby nie był aż tak bardzo dominujący. Po takim namoczeniu wciąż będzie miał mnóstwo smaku i aromatu, ale już nie przyćmi wszystkich innych składników.
Pamiętajmy też, że ser wędzony jest sam w sobie dość mocno słony, więc taka sałatka z marchewki nie wymaga już mocnego doprawiania. Możecie w ogóle zrezygnować z dodatku soli lub sypnąć jej dosłownie odrobinę, bo łatwo można tu przesadzić. Jeśli lubicie pikantne potrawy, możecie za to sypnąć trochę świeżo zmielonego pieprzu, a żeby całość zyskała nieco świeżości, warto też dodać posiekaną natkę pietruszki.
Przepis na sałatkę z PRL-u
Składniki:
- 4 marchewki,
- 250 g sera wędzonego,
- 4 łyżki majonezu,
- kilka ząbków czosnku,
- 1-2 łyżki wrzątku,
- opcjonalnie: sól do smaku.
Przygotowanie:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, podobnie jak ser wędzony. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie zalewamy odrobiną wrzątku i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie odcedzamy rozdrobniony czosnek i mieszamy go z majonezem.
Na koniec wszystkie składniki łączymy w dużej misce i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą (nie jest to konieczne, bo sam ser wędzony jest już dość słony). Sałatka z PRL najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę.