Kotlety schabowe to bez wątpienia jeden z obiadowych ulubieńców w wielu domach, jednak nie każdy potrafi przygotować je tak, aby zachwycały miękkością. Często schab wychodzi suchy i twardy, nawet pomimo moczenia go w mleku i cebuli. Jest jednak inny niezawodny sposób na zmiękczenie mięsa i dodanie mu pełniejszego smaku. Zobaczcie, w czym namoczyć schab, żeby był soczysty i kruchy po usmażeniu.

Dlaczego nie warto moczyć kotletów w mleku?

Aby kotlety schabowe zachwycały miękkością i kruchością, zwykle moczymy je w mleku, jednak okazuje się, że to wcale nie jest najlepszy pomysł. Co prawda ten biały płyn rzeczywiście pomaga zmiękczyć mięso, ale przy okazji zwiększa namnażanie się bakterii, co przyspiesza procesy gnilne. Aby więc nie ryzykować, lepiej po prostu zamienić mleko na inny, równie tani i popularny produkt z lodówki.

kotlety schabowe marynata

Źródło: AdobeStock

W czym namoczyć kotlety schabowe przed smażeniem?

Okazuje się, że do marynowania nie tylko schabu, ale i wszelkich innych rodzajów mięsa świetnie sprawdza się jogurt naturalny. Wszystko dlatego, że dzięki dużej dawce wapnia, rozluźnia on włókna w mięsie, a jednocześnie nie przyspiesza jego psucia, dzięki zawartości naturalnych bakterii. Jakby tego było mało, ten gęsty nabiał sprawia też, że panierka lepiej przylepia do mięsa, dzięki czemu potem nie odpada w trakcie smażenia.

Aby jeszcze bardziej podbić zmiękczające właściwości jogurtu naturalnego, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny, a w ten sposób powstanie najlepsza marynata do kotletów schabowych. Oczywiście taką mieszankę można wzbogacić dodatkowo ulubionymi przyprawami, takimi jak słodka lub ostra mielona papryka czy granulowany czosnek. Zobaczcie, jak marynować kotlety schabowe w jogurcie naturalnym i koniecznie spróbujcie takiej wersji.

Przepis na kotlety schabowe w jogurcie

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i granulowany czosnek,
  • 2 jajka,
  • mąka i bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

Każdy plaster schabu porządnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Do miski wlewamy jogurt naturalny i mieszamy go z sokiem z cytryny, a następnie zanurzamy w tej mieszance mięso tak, aby było całe przykryte nabiałem. Tak przygotowane kotlety schabowe wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej nawet na całą noc.

Następnego dnia wyciągamy plastry mięsa z marynaty i ściągamy nożem nadmiar jogurtu, po czym panierujemy je jak zwykle w mące, rozmąconym jajku i bułce. Panierowany schab smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będzie rumiany i chrupiący z każdej strony.