Lebioda, czyli inaczej komosa biała, to popularny chwast, który z pewnością nie jeden raz widzieliście na podwórku. Obecnie już mało kto zwraca na niego uwagę, a dawniej chętnie wykorzystywało się tę roślinkę w kuchni. Jak smakuje lebioda? Te listki mają bardzo delikatny i świeży smak, przypominający nieco szpinak. Warto więc zrywać je w sezonie całymi garściami i wykorzystywać na różne sposoby, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze. 

Lebioda - właściwości

W liściach i nasionach tej niepozornej roślinki kryje się bowiem całe mnóstwo wartościowych składników, takich jak żelazo, potas, wapń, cynk i fosfor oraz witaminy C, A, K i B. Tak bogaty skład sprawia, że lebioda przynosi całemu organizmowi mnóstwo korzyści:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • wzmacnia odporność,
  • działa jak naturalny antybiotyk,
  • wspomaga odchudzanie,
  • poprawia przemianę materii,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego.

lebioda właściwości

Źródło: Getty/iStock

Jak przygotować lebiodę do jedzenia?

Jeśli chcecie skorzystać z powyższych właściwości tej roślinki, pamiętajcie, że nie je się jej na surowo, gdyż może być toksyczna. Obowiązkowo więc trzeba ją najpierw krótko podgotować lub dokładnie sparzyć, a w ten prosty sposób pozbędziemy się szczawianów oraz saponin i będziemy mogli spokojnie cieszyć się jej smakiem.

Co można zrobić z lebiody? Ten wartościowy chwast dawniej najczęściej podawano na gęsto jak szpinak, ale to tylko jedna z wielu opcji. Listki lebiody genialnie nadają się też do wszelkiego rodzaju sosów, zup, zapiekanek, a nawet farszy do naleśników lub pierogów. My jednak szczególnie polecamy, aby zamienić je w przepyszną zupę, która smakuje nieco podobnie jak zupa szczawiowa. Zobaczcie prosty przepis poniżej.

Zupa z lebiody a 'la szczawiowa - przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 4 garści świeżej lebiody,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 duża marchew,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pęczek koperku,
  • jajka na twardo do podania.

Przygotowanie:

Lebiodę dokładnie przebieramy, myjemy i siekamy. Następnie przelewamy ją wrzątkiem, po czym wrzucamy na patelnię i dusimy na oliwie przez kilka minut. W międzyczasie marchew oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do bulionu wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy je do miękkości. Następnie dodajemy podduszoną wcześniej lebiodę i podgrzewamy całość jeszcze przez 5-10 minut. W miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem i mąką, a następnie zabielamy tą mieszanką gorącą zupę, ciągle mieszając. Na koniec wyłączamy palnik i dodajemy do zupy drobno posiekany koperek. Tak przygotowana zupa najlepiej smakuje podana z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.

Lebioda - przeciwwskazania

Choć po odpowiedniej obróbce lebioda jest bardzo cenna dla organizmu, to spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do zatrucia, którego objawami są biegunka, skaczące ciśnienie tętnicze, a nawet drgawki. Szczególną ostrożność na ten chwast powinny zachować też osoby ze skłonnościami do uczuleń, gdyż lebioda może wywoływać reakcje alergiczne.