Lebioda, czyli inaczej komosa biała, to popularny chwast, który z pewnością nie jeden raz widzieliście na podwórku. Obecnie już mało kto zwraca na niego uwagę, a dawniej chętnie wykorzystywało się tę roślinkę w kuchni. Jak smakuje lebioda? Te listki mają bardzo delikatny i świeży smak, przypominający nieco szpinak. Warto więc zrywać je w sezonie całymi garściami i wykorzystywać na różne sposoby, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i odżywcze.
Lebioda - właściwości
W liściach i nasionach tej niepozornej roślinki kryje się bowiem całe mnóstwo wartościowych składników, takich jak żelazo, potas, wapń, cynk i fosfor oraz witaminy C, A, K i B. Tak bogaty skład sprawia, że lebioda przynosi całemu organizmowi mnóstwo korzyści:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wzmacnia odporność,
- działa jak naturalny antybiotyk,
- wspomaga odchudzanie,
- poprawia przemianę materii,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego.
Źródło: Getty/iStock
Jak przygotować lebiodę do jedzenia?
Jeśli chcecie skorzystać z powyższych właściwości tej roślinki, pamiętajcie, że nie je się jej na surowo, gdyż może być toksyczna. Obowiązkowo więc trzeba ją najpierw krótko podgotować lub dokładnie sparzyć, a w ten prosty sposób pozbędziemy się szczawianów oraz saponin i będziemy mogli spokojnie cieszyć się jej smakiem.
Co można zrobić z lebiody? Ten wartościowy chwast dawniej najczęściej podawano na gęsto jak szpinak, ale to tylko jedna z wielu opcji. Listki lebiody genialnie nadają się też do wszelkiego rodzaju sosów, zup, zapiekanek, a nawet farszy do naleśników lub pierogów. My jednak szczególnie polecamy, aby zamienić je w przepyszną zupę, która smakuje nieco podobnie jak zupa szczawiowa. Zobaczcie prosty przepis poniżej.
Zupa z lebiody a 'la szczawiowa - przepis
Składniki:
- 1 l bulionu,
- 4 garści świeżej lebiody,
- 4 ziemniaki,
- 1 duża marchew,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka chrzanu,
- 2 łyżki oliwy,
- pęczek koperku,
- jajka na twardo do podania.
Przygotowanie:
Lebiodę dokładnie przebieramy, myjemy i siekamy. Następnie przelewamy ją wrzątkiem, po czym wrzucamy na patelnię i dusimy na oliwie przez kilka minut. W międzyczasie marchew oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do bulionu wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy je do miękkości. Następnie dodajemy podduszoną wcześniej lebiodę i podgrzewamy całość jeszcze przez 5-10 minut. W miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem i mąką, a następnie zabielamy tą mieszanką gorącą zupę, ciągle mieszając. Na koniec wyłączamy palnik i dodajemy do zupy drobno posiekany koperek. Tak przygotowana zupa najlepiej smakuje podana z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.
Lebioda - przeciwwskazania
Choć po odpowiedniej obróbce lebioda jest bardzo cenna dla organizmu, to spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do zatrucia, którego objawami są biegunka, skaczące ciśnienie tętnicze, a nawet drgawki. Szczególną ostrożność na ten chwast powinny zachować też osoby ze skłonnościami do uczuleń, gdyż lebioda może wywoływać reakcje alergiczne.