Obierasz świeże kolby kukurydzy i wyrzucasz jedwabne wąsy? To duży błąd, gdyż są one prawdziwą skarbnicą dobroczynnych właściwości. Te długie nitki to tak zwane znamiona kukurydzy (Stigma maydis), czyli włókna, które pojawiają się w żeńskich kwiatostanach rośliny. Wytwarzają się one wewnątrz rosnącej kolby i to właśnie w nich koncentruje się najwięcej dobroczynnych składników! Większość z nas traktuje je jako odpad, wyrzucając je razem z liśćmi, tymczasem okazuje się, że są one najcenniejszą częścią całej rośliny.

Znamiona kukurydzy - właściwości 

Wąsy z kukurydzy są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy z nich między innymi dużą dawkę przeciwutleniaczy, potasu oraz witaminy K. Już od wieków wykorzystywano je w medycynie naturalnej jako naturalny lek przeciw pasożytom czy na domowy środek na poprawę apetytu. Choć obecnie stały się nieco zapomniane, to zdecydowanie warto włączyć je do diety, gdyż te "jedwabne włosy" pomagają w walce z wieloma chorobami i uporczywymi dolegliwościami. Jak działają?

  • odkwaszają organizm i pomagają oczyścić go z toksyn,
  • mają właściwości uspokajające,
  • przyspieszają regenerację po wysiłku fizycznym,
  • łagodzą podrażnienia i działają przeciwzapalne,
  • poprawiają krążenie i pomagają regulować ciśnienie krwi,
  • pomagają obniżyć poziom glukozy, gdyż stymulują wydzielanie insuliny,
  • wykazują działanie moczopędne, więc są pomocne przy schorzeniach układu moczowego,
  • mają działanie wykrztuśne i oczyszczają drogi oddechowe,
  • łagodzą ból gardła i pomagają przy pierwszych objawach przeziębienia oraz grypy,
  • działa kojąco na bóle głowy i napięcie mięśni,
  • poprawiają metabolizm.

Napar z wąsów kukurydzy

Najprostszym sposobem na wykorzystanie znamion kukurydzy jest zrobienie z nich naparu. Aby wykorzystać dobroczynne działanie wąsów z kukurydzy, należy je najpierw wysuszyć. Następnie około 60 gramów takiego suszu zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Tak przygotowany napój zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przecedzamy przez sito.

Taka herbatka jest nie tylko bardzo zdrowa, ale przy tym bardzo smaczna. Napój ma lekko słodki smak, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Dodatkowo napar można urozmaicić sokiem z cytryny czy listkami świeżej mięty. Warto też dodać do niego kostki lodu. W takim wydaniu fantastycznie zastąpi lemoniadę czy mrożoną herbatę. 

Kto nie powinien pić naparu z kukurydzy? 

Choć taka herbatka pomaga na wiele dolegliwości, nie jest wskazana dla wszystkich. Nie powinny pić jej kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Naparu nie jest też zalecany osobom cierpiącym na choroby serca i nerek.