Dania obiadowe z drobiu to temat na rozprawę doktorską z domowej sztuki kulinarnej. Pierś kurczaka gości na naszych stołach w postaci kotlecików, nuggetsów, delikatnych pulpetów i kieszonek wypełnionych szpinakiem lub pieczarkami. Ale prawdziwym hitem dla znudzonych tradycyjnymi przepisami staną się faworki drobiowe z boczkiem. To nie tylko nazewnicza ciekawostka, ale i uczta dla podniebienia.
Faworki drobiowo-wieprzowe soczystsze niż kotlety
Co sprawiło, że faworki mięsne znalazły swoje miejsce wśród przepisów na szybki i sycący obiad? Po pierwsze, przyrządzanie ich to dobra zabawa, która sentymentalnym przypomina o czasach obfitego w pyszności karnawału. Po drugie, wychodzą niezwykle soczyste, a to za sprawą dwóch technik kulinarnych:
- Chude mięso z piersi kurczaka, które potrafi być zbyt suche i mało wyraziste, połączone jest z boczkiem – nośnikiem smaku z warstewką tłuszczu. Nie ma opcji, żeby ten duet nie wyszedł pyszny i soczysty.
- Chrust drobiowy obtoczony jest w panierce, dzięki której wszystkie soki zostają w środku. Efektem jest kąsek idealny – rumiany z wierzchu, delikatny i miękki wewnątrz.
Przepis na faworki drobiowe z boczkiem
Potrzebujecie tylko kilku prostych elementów, żeby przyrządzić to danie, a są to:
- około 400 g piersi z kurczaka (2 filety),
- boczek wędzony surowy w plastrach,
- przyprawy i zioła – suszony czosnek, majeranek, sól i pieprz,
- jajko, mąka pszenna do panierowania (opcjonalnie bułka tarta),
- olej rzepakowy do smażenia.
To podstawowe składniki, które można nieco modyfikować. Użyjcie innych przypraw, jeśli nie przepadacie za smakiem czosnku. Z drobiem zawsze dobrze komponują się zioła prowansalskie i słodka papryka. Faworki drobiowo-wieprzowe w wersji orientalnej zróbcie z dodatkiem mieszanki curry lub garam masala.
Przygotowanie:
Faworki drobiowe przygotujecie w ciągu 15 minut. Tyle zajmie wam pokrojenie i doprawienie kurczaka, zawinięcie go z boczkiem, panierowanie i smażenie. Oto kolejne kroki wykonania:
- Oczyśćcie pierś kurczaka i pokrójcie ją na skos w cienkie, długie plastry. Natrzyjcie solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Mięso można też skropić sokiem z cytryny lub limonki.
- Ułóżcie paski z piersi na plastrach boczku. Jeśli trzeba, dotnijcie je do kształtu przygotowanego kurczaka, żeby nie były zbyt długie.
- Zróbcie nacięcie na środku mięsa (nóż ma przekroić też boczek znajdujący się pod spodem). Przełóżcie końcówkę przez otwór i wywińcie ją do zewnątrz, na wzór tradycyjnego chrustu. Starajcie się przeciągnąć pierś kurczaka razem z boczkiem.
- Obtoczcie faworki drobiowo-wieprzowe w mące, a następnie w rozmąconym jajku. Od razu wrzucajcie je na rozgrzany olej (wystarczy warstwa o wysokości 1 cm, mięsny chrust nie musi się smażyć na głębokim tłuszczu). Opcjonalnie możecie na końcu obtoczyć je w bułce tartej, tak jak klasyczne kotlety.
- Smażcie faworki z kurczaka i boczku, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Odsączcie z tłuszczu i podajcie od razu.
Jak podać faworki drobiowo-wieprzowe?
Chrust na słono to genialna propozycja na imprezę. Podajcie go na ciepło, z sosem czosnkowym, pomidorowym lub barbecue. Ciekawym pomysłem będzie umieszczenie faworków z mięsa w koszyczku do smażonych przekąsek wyłożonym ozdobnym papierem pergaminowym. To także pyszne danie obiadowe, które można uzupełnić takimi dodatkami jak:
- łódeczki ziemniaczane, frytki lub chipsy,
- grillowane warzywa, na przykład bakłażan i papryka w sosie balsamicznym, w sezonie letnim delikatne szparagi,
- sałatka z ogórków kiszonych (z cebulą i musztardą francuską lub pomidorami),
- pieczony lub gotowany kalafior z masłem i bułką tartą,
- ratatouille, caponata, briam i inne mieszanki warzywne w stylu śródziemnomorskim,
- cukinia faszerowana pieczarkami lub kaszą, z dużą ilością dobrze topiącego się sera.