Pachnący, świeżo upieczony, domowy chleb od razu przywołuje na myśl miłe wspomnienia z dzieciństwa. Już sam zapach sprawia, że kiszki od razu grają marsza. Taki domowy chlebek jest pyszny nawet bez żadnych dodatków albo z samym masłem. A do tego smaczniejszy od pieczywa, jakie można dostać w piekarni. Poznajcie prosty przepis na domowy chleb, który upiecze nawet największy żółtodziób. Nie trzeba tutaj bowiem przygotowywać zakwasu ani czekać, aż wyrosną drożdże. 

Jak zrobić własny chleb?

Upieczenie domowego chleba własnej roboty wcale nie musi być trudne. Zwykle robi się go na zakwasie, jednak w prostszych przepisach wystarczą same drożdże. My jednak proponujemy coś jeszcze łatwiejszego. Poniższa receptura nie zawiera ani zakwasu, ani drożdży. Zamiast tego, użyjcie zwykłego kefiru. Chleb wyrasta, jest smaczny i bardzo sycący. Na liście składników znajdziecie kilka dodatków w postaci nasion, które możecie zastąpić innymi, które preferujecie (np. ziarna słonecznika lub pestki dyni) albo też całkiem je pominąć. Zobaczcie jak prosto zrobić żytni chleb w domu.

Przepis na domowy żytni chleb

Składniki:

  • 200 ml kefiru
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 

Przygotowanie:

Do dużej miski wlejcie kefir i sok z cytryny. Dodajcie sodę oczyszczoną, cukier oraz sól. Wymieszajcie. 
Do składników wlejcie jeszcze oliwę z oliwek i wsypcie dodatki w postaci nasion kolendry, siemienia lnianego oraz otrębów.
W kolejnym kroku do miski wsypujemy przesianą mąkę. Wszystko należy ponownie wymieszać i zagniatać, aż ciasto będzie jednolite. Może się nieco kleić, ale nie zrażajcie się tym. 
Tak przygotowane ciasto przełóżcie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie od 40 minut do godziny, w zależności od piekarnika.
Po upieczeniu wyjmijcie foremkę z pieca, odczekajcie kilka chwil i wyjmijcie z niej chleb. Odłóżcie go na kratkę do całkowitego ostygnięcia.