Macie w kuchennej szafce kakao? Zamiast po raz kolejny dodawać je do murzynka czy bloku czekoladowego, przetestujcie inny prosty przepis. Wystarczy zagotować wodę na patelni, a następnie wsypać tam kakaowy proszek i kilka innych dodatków, a powstanie przepyszny deser, o który rodzina będzie prosiła co tydzień.

Prosty pomysł na deser

Okazuje się, że kakao i wrząca woda są świetną bazą do zrobienia przepysznych, puszystych i wyrośniętych bułeczek. Ta receptura jest inna niż wszystkie, gdyż zwykle przepis na ciasto drożdżowe robimy po prostu szykując zaczyn, a następnie mieszając do z resztą składników. Tutaj natomiast większość produktów łączymy razem na patelni, gotując lepką czekoladową masę. Dopiero do tak przygotowanej mieszanki dodajemy drożdżowy zaczyn, a reszta dzieje się już niemal sama. Zobaczcie ten wyjątkowy przepis na bułeczki drożdżowe, a będziecie robili go co tydzień.

Przepis na drożdżowe bułeczki kakaowe

Składniki:

  • 480 ml wody,
  • 35 g kakao,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 5 g suszonych drożdży,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 g cukru,
  • 20 ml oleju,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Na dużej patelni gotujemy 400 ml wody z połową łyżeczki soli, 80 g cukru i 20 ml oleju. Gdy mieszanka się zacznie wrzeć, dodajemy na patelnię kakao oraz 130 g mąki i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie mieszamy w małej miseczce drożdże z 80 ml ciepłej wody i 20 g cukru. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na chwilę, aby zaczął pracować, a następnie dolewamy go do przestudzonej masy kakaowej. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto drożdżowe zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. 

Wyrośnięte ciasto czekoladowe formujemy w niewielkie bułeczki i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, aby zostawiać pomiędzy nimi odstępy, bo jeszcze urosną. Gotowe bułeczki drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wkładamy bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gotowy wypiek odstawiamy do lekkiego wystudzenia, a następnie posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Ten sprytny przepis pochodzi z facebookowego profilu @Cookrate.Polska. Zobaczcie, jakie to proste.

 

Źródło: Facebook.com/Cookrate.Polska