Aby cieszyć się rozkosznym deserem, wcale nie potrzebujecie długiej listy składników i równie rozbudowanego przepisu. Zapomnijcie o ubijaniu, ucieraniu i miksowaniu oraz całej masie naczyń do zmywania. To ciasto czekoladowe nie wymaga pieczenia, udaje się każdemu i zawsze błyskawicznie znika ze stołu. Sprawdźcie, czo będzie potrzebne i koniecznie przetestujcie je w swoich kuchniach, a nie pożałujecie.

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Aby zrobić najprostsze ciasto czekoladowe, wystarczy tylko jeden garnek i 3 składniki, czyli płatki owsiane, czekolada oraz mleczko kokosowe. Dwa pierwsze składniki znajdziecie dosłownie w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie, jednak trzeci może wymagać już większych poszukiwań. Nie ma jednak powodu do zmartwień, gdyż mleko kokosowe możecie z powodzeniem zastąpić zwykłą śmietanką kremówką.

Wszystkie trzy składniki trzeba tylko razem podgrzać i gotowe, więc przygotowanie tego ciasta idzie błyskawicznie. Później jednak przyda się trochę cierpliwości, bo gotowy deser musi chłodzić się kilka godzin, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Warto więc przyrządzić go z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.

Przepis na ciasto czekoladowe na zimno

Składniki:

  • 250 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 450 ml mleczka kokosowego
  • 300 g czekolady deserowej

Przygotowanie:

1. 200 g czekolady łamiemy na kostki i podgrzewamy w rondelku z mlekiem kokosowym. Ważne, aby nie doprowadzić do zagotowania, a jedynie rozpuścić składniki, aby połączyły się w jednolitą masę. 

2. Do ciepłej masy kokosowo-czekoladowej wrzucamy płatki owsiane, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie płatki zmiękną i napęcznieją pod wpływem ciepłego mleka kokosowego i masa stanie się idealnie gęsta.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy owsianą masą. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy blaszkę do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej nawet na całą noc. 

4. Resztę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią gotowe ciasto po wyjęciu z blaszki. Można też dodatkowo posypać wierzch tartymi wiórkami czekoladowymi lub posypką.