Snikers to jeden z kultowych batonów, które smakują każdemu i chętnie lądują w naszych koszykach zakupowych. Aby cieszyć się jego smakiem, wcale nie musicie jednak iść do sklepu, bo z łatwością odtworzycie ten smak we własnych kuchniach i to bez rozgrzewania piekarnika. Wystarczy tylko kilka składników i chwila w lodówce, a efekt powala na kolana i błyskawicznie znika ze stołu. Zobaczcie, jak zrobić ciasto snickers bez pieczenia, a z pewnością powtórzycie ten deser jeszcze nie jeden raz.
Jak zrobić snickers bez pieczenia z piankami marshmallow?
Tradycyjny przepis na ciasto snikers wymaga upieczenia miodowego spodu i gotowania masy budyniowej, jednak można zrobić to zdecydowanie prościej, bez użycia piekarnika. Do zrobienia chrupiącego dołu wystarczą tylko ulubione ciasteczka i roztopione masło. Mogą być to zarówno herbatniki, markizy, jak i ciastka owsiane. Wystarczy zmielić je na drobny pył, a następnie wymieszać z płynnym tłuszczem, po czym wyłożyć masę na blachę i mocno spłaszczyć palcami.
Kolejny etap to biała masa na bazie pianek marshmallow. Ten składnik zaskakuje każdego, jednak to właśnie on gwarantuje ciągnącą, mięciutką konsystencję. Popularne słodycze trzeba tylko rozpuścić w garnku z odrobiną śmietanki kremówki, lekko schłodzić, wylać na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na 20 minut.
Następną warstwą będzie słony karmel, który najprościej zrobimy roztapiając krówki z odrobiną masła i sporą szczyptą soli. Kiedy nabierze już jednolitej konsystencji, dorzucamy do niego orzeszki i rozkładamy powstałą masę na piankowej warstwie. Tak przygotowane ciasto snikers na zimno ląduje w lodówce na kolejne 20 minut, a potem zostaje już tylko przykryć wszystko roztopioną czekoladą i gotowe.
Ciasto snikers bez pieczenia z piankami- dodatki
Jakie orzechy do ciasta snickers bez pieczenia będą najlepsze? W oryginalnym batoniku pojawiają się orzeszki ziemne, jednak jeśli nie macie ich akurat pod ręką, możecie wykorzystać włoskie, nerkowce, a nawet pistacje. Podobne modyfikacje można robić z innymi dodatkami, na przykład czekoladą mleczną, deserowa lub gorzką. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby wykorzystać białą czekoladę, a wtedy otrzymacie genialny i efektowny biały snickers na zimno.
Przepis na ciasto snikers bez pieczenia z piankami marshmallow
Składniki:
- 0,5 kg ulubionych ciastek
- 150 g masła
- 120 ml śmietanki 30%
- 200 g pianek marshmallow
- 250 g krówek
- duża szczypta soli
- 300 g orzeszków ziemnych
- 2 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
1. Ciasteczka rozdrabniamy na pył i mieszamy z 130 g roztopionego i nieco przestudzonego masła. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy na blaszce, dokładnie dociskając (najłatwiej zrobić to spodem szklanki). Wszystko wstawiamy do lodówki.
2. W tym czasie rozpuszczamy pianki ze śmietanką, aż stworzą jednolitą, ciągnącą się masę. Lekko ją studzimy, a następnie wylewamy na schłodzony spód i znów chłodzimy w lodówce.
3. W garnuszku krówki z 20 g masła i solą, ciągle mieszając, aż zamienią się w gęsty karmel. Następnie dodajemy 200 g orzeszków, wszystko mieszamy i przelewamy na białą piankę, po czym ponownie wkładamy ciasto snickers do chłodziarki.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy stanie się płynna, wylewamy ją na karmel. Gotowe ciastko snikers bez pieczenia z piankami marshmallow posypujemy resztą orzeszków i trzymamy w lodówce aż do momentu podania.