Zastanawiacie się jak wykorzystać ugotowany makaron z poprzedniego obiadu? Wcale nie musicie jeść go z twarogiem czy wrzucać do zupy. Oto znacznie lepszy pomysł, który wyczarujecie, dodając tylko 2 składniki. Pyszne, proste i tanie - czego chcieć więcej? Koniecznie spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

Co zrobić z makaronu z wczoraj?

Ugotowany poprzedniego dnia makaron nie smakuje już potem tak dobrze i często staje się zbrylony w jedną wielką kluskę. Nie warto go jednak marnować, bo nawet w takiej formie można go jednak pysznie wykorzystać. Wystarczy wymieszać go z jajkami i tartym serem, a następnie usmażyć na patelni jak omlet. Tak przygotowana masa świetnie się sklei, tworząc apetyczny i pięknie wyglądający na talerzu placek. To ciekawsza wersja popularnego przepisu na makaron smażony z jajkiem, który jest awaryjnym obiadem w wielu domach.

Omlet makaronowy - dodatki

Oczywiście ten podstawowy przepis z 3 składników to opcja, gdy lodówka świeci pustkami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby urozmaicać taki makaronowy omlet przeróżnymi dodatkami, na przykład pokrojonymi warzywami, boczkiem, kiełbasą, oliwkami czy suszonymi pomidorami. Co więcej, w wersji deluxe możecie też przygotować omlet makaronowy z krewetkami czy wędzonym łososiem, a również będzie przepyszny. Gdy raz spróbujecie tego prostego i taniego jak barszcz dania, nigdy już nie zmarnujecie ani jednej niteczki wczorajszego makaronu. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie przetestujcie go w swoich kuchniach.

Przepis na omlet makaronowy

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wybijamy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy na jednolitą masę. Następnie dorzucamy tarty ser oraz ugotowany makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy na patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką masła i zasmażamy, aż jajka się zetną, a ser zacznie rozpuszczać. Po tym czasie przykrywamy patelnię dużym, płaskim talerzem lub pokrywką i ostrożnie obracamy, aby przewrócić nasz omlet makaronowy na drugą stronę. Smażymy jeszcze kilka minut, a następnie podajemy na gorąco.