Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy, ale nie mamy czasu ani sił na przygotowywanie skomplikowanych ciast drożdżowych czy przekładanych. W takich sytuacjach najlepszym rozwiązaniem jest 15-minutowe ciasto z owocami. Masę robi się banalnie prosto i ekspresowo, a potem wystarczy już tylko cierpliwie poczekać na upieczenie. Zobaczcie ten przepis i koniecznie go zapiszcie, bo przyda się wam jeszcze wiele razy.

15-minutowe ciasto ze śliwkami - prosty i błyskawiczny deser

Ciasto drożdżowe jest przepyszne, ale wymaga długiego czekania, aż odpowiednio wyrośnie. Z kolei kruche ciasto wymaga chłodzenia w lodówce, co też zajmuje sporo czasu. Jeśli więc szukacie czegoś szybszego i prostszego, wybierzcie szybkie ciasto 15-minutowe. Aby je zrobić, potrzebujecie tylko podstawowych składników, takich jak masło, jajka, cukier, mąka i proszek do pieczenia. Do tego wystarczy spora garść ulubionych owoców i gotowe. W sezonie jesiennym zdecydowanie najlepszym wyborem będą śliwki, jednak wypiek uda się też z gruszkami, jabłkami czy brzoskwiniami.

Jedyne, o czym musicie pamiętać to to, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć jajka i masło z lodówki na godzinę przed przygotowaniami. Jeśli dopilnujecie tej 1 rzeczy, reszta pójdzie już z górki.

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 200 g śliwek
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej, a śliwki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy jajka i łączymy całość. Następnie stopniowo dosypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotową masę przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, a na górze układamy połówki wydrążonych śliwek. Całość posypujemy garścią płatków migdałów i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Szybkie ciasto ze śliwkami pieczemy przez około 40 minut.