Śmietana kremówka - przepisy na dania

1403 przepisów

Śmietana kremówka to jeden z tych półproduktów, których nie powinno zabraknąć w kuchni. Często nazywana jest "tłustą" i nie bez powodu - w tym przypadku, zawartość tłuszczu to 30-36 proc. Łatwo się ubija, dlatego często wykorzystywana jest do przygotowania słodkich rarytasów. Jednak to nie wszystko - możemy z powodzeniem wykorzystywać ją także do dań wytrawnych. 

Przepisy ze śmietaną kremówką

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Sorbet morelowy z karmelem

Przepis na sorbet morelowy z karmelem.

mojegotowanie

Sorbet morelowy z karmelem

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
Tiramisu owocowe

Spróbuj pysznego i lekkiego deseru.

karolina12-345

Tiramisu owocowe

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
mus

Orzeźwiający lekki krem z tropikalną nutą.

mojegotowanie

Mus kokosowy z mango

Śmietana kremówka: do czego?

Śmietana kremówka to mleczny półprodukt, o zawartości tłuszczu od 30 do 36 proc. Służy do wyrabiania kwaśnej śmietany i innych produktów mlecznych, ale idealnie nadaje się też do wykorzystania w domowej kuchni. Charakteryzuje się gęstą, półpłynną konsystencją. Z tego względu, najlepiej sprawdza się we wszelkiej maści słodkościach, ale nie tylko.

Śmietana kremówka łatwo się ubija, więc można z niej przyrządzić doskonałą bazę do kremów, które wykorzystamy w tortach i ciastach. Może być składnikiem deserów bez jajek, jak choćby tiramisu. Stanowi nieodłączny składnik wuzetek. Domowa bita śmietana sprawdzi się też jako dodatek do gofrów, lodów, szarlotki i innych ciast, czekolady na gorąco i jako element dekoracyjny galaretek, owocowych deserów, babeczek lub tortów. Odpowiednio przyprawiona, np. czarnym pieprzem i ziołami, stanowi świetne dopełnienie dań głównych. Doskonale łagodzi smak sosów i zup i, co niezwykle istotne, nie ulega zważeniu.

Nie ma wątpliwości, że jednym z najbardziej przydatnych w kuchni składników jest właśnie śmietana kremówka. Przepisy z jej wykorzystaniem obejmują zarówno proste desery i dania, jak i znacznie bardziej wyszukane rarytasy.

Jak ubić śmietanę kremówkę?

Śmietana kremówka idealnie nadaje się do przygotowania domowej bitej śmietany, jednak należy pamiętać, że najpierw należy ją dobrze schłodzić. Śmietanka kremówka powinna "leżakować" w lodówce przez 24 godziny. Schłodzone powinno być też naczynie, w którym śmietana będzie ubijana (z tego względu, najlepiej wybrać metalową miskę), oraz końcówki miksera, zwłaszcza jeżeli w pomieszczeniu panuje wysoka temperatura (o co nie trudno w kuchni, zwłaszcza w letni, upalny dzień). Te elementy, należy włożyć do lodówki na 30 minut.

Do ubicia najlepiej nadaje się śmietana o zawartości tłuszczu 36 proc., ale śmietana 30 proc. też sprawdzi się bardzo dobrze. Warto zwrócić uwagę na skład produktu. Wszelkie zagęstniki powinny być czynnikiem dyskwalifikującym, wskazują bowiem na niską jakość śmietany i nie ułatwiają ubijania.

Aby przygotować domową bitą śmietanę, do schłodzonego naczynia należy wlać zimny produkt i od razu zacząć ubijać na najniższych obrotach miksera. Po ok. 30 sekundach, stopniowo zaczynamy zwiększać prędkość obrotową końcówek, aż do osiągnięcia najwyższej, nie przerywając ubijania.

Uważnie obserwuj konsystencję. Gdy kremówka stanie się sztywna, a końcówki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady, należy przerwać ubijanie. Wydłużenie tego procesu może doprowadzić do jej zważenia i w rezultacie - cała praca pójdzie na marne.

Opcjonalnie, pod koniec ubijania do śmietany można dodać przesiany cukier puder. W ten sposób otrzymamy słodką bitą śmietanę. Można też nadać jej ciekawy smak, dodając ekstrakt waniliowy, czekoladę w proszku lub inny ulubiony aromat. Aby nadać deserom dodatkowy walor wizualny, do kremówki śmiało można dodać barwnik spożywczy. Finalny produkt zyska pożądany kolor, ale jego smak nie ulegnie zmianie.

Czym zastąpić śmietanę kremówkę?

Śmietana kremówka to kuszący dodatek, jednak osoby, które stawiają przede wszystkim na zdrowe, dietetyczne potrawy, zwykle wykluczają ją ze swojego jadłospisu. Inna sprawa - nie zawsze mamy taką śmietankę pod ręką. Zatem, czy można zastąpić śmietanę kremówkę? Oczywiście, że tak.

Jako substytut popularnej kremówki, bardzo dobrze sprawdzi się mleko z dodatkiem masła (łyżeczka na każdą szklankę). Jeżeli kremówka ma być dodatkiem do zupy lub sosu, bez problemu można zastąpić ją śmietaną z mniejszą zawartością tłuszczu. Do zabielania świetnie nadają się też płatki drożdżowe (z suchych drożdży nieaktywnych) Jako składnik deseru, w zastępstwie śmietanki kremówki sprawdzi się jogurt naturalny. Aby uzyskać konsystencję zbliżoną do bitej śmietany, należy użyć syfonu.

Artykuły powiązane

Kawa mrożona z lodami
07.08.2020

Kawa mrożona jak z kawiarni? W domu zrobisz jeszcze lepszą!

Powoli robi się za ciepło na gorącą kawę. Rano jeszcze smakuje, ale tę popołudniową zastępujemy kawą mrożoną. Jak ją zrobić? Czy jedyną możliwością jest mleczna frappe?

hurricane swiss roll
08.07.2020

Hurricane swiss roll, czyli rolada huragan. Jak ją zrobić?

Słodkie rolady to żadna nowość. Od dawna zawijamy w miękki biszkopt słodkie kremy razem z ulubionymi owocami. Od jakiegoś czasu jednak w social mediach zaczęła krążyć jej ulepszona wersja – tak zwana rolada huragan. Hurricane swiss roll wygląda jak z profesjonalnej cukierni, a tymczasem można niewielkim nakładem sił przygotować ten efektowny deser w domu.

Torciki bezowe z poziomkami i kremem różanym
13.06.2020

Poziomki - dla zdrowia i urody

Sezon na te drobniutkie, oszałamiająco pachnące owocki trwa bardzo krótko. Poziomki są tak delikatne, że na dobrą sprawę nie daje się ich przechować. Nie ma rady – najlepiej jeść je prosto z krzaka.

jak udekorować tort
20.02.2020

Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?

Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.

szyszki-slider
13.01.2020

Zabajone, andruty i blok czekoladowy – słodycze z PRL-u

„Chcesz cukierka? Idź od Gierka” – głosił popularny wśród dorastających w latach 70. i 80. dzieciaków wierszyk. Jednak tak naprawdę żaden z przywódców PRL-u nie potrafił zapewnić obywatelom zbyt słodkiego życia. Jakimi łakociami musiano się wówczas zadowolić? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Truskawki dla ciała i ducha
21.06.2018

Truskawki dla ciała i ducha

Oferują znacznie więcej niż tylko wyśmienity smak i aromat. To znane od stuleci afrodyzjaki, wspaniałe naturalne kosmetyki, ale też owoce z nutką erotyki... Na urlopie nie do zastąpienia!

Gofry z bitą śmietaną? Wolę z owocami!
12.06.2018

Idealne gofry - chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Sprawdziłam wiele przepisów - ten jest niezawodny!

Przez ostatnie dwa lata zjadłam więcej gofrów niż większość z was kiedykolwiek. Marzyłam o tym, żeby móc zawsze cieszyć się ich chrupiącą kratką bez wychodzenia z domu. Gofrownicę zażyczyłam sobie w prezencie urodzinowym i wszyscy wróżyli, że albo szybko mi się znudzi, albo doprowadzi do znacznego wzrostu wagi. Ani jedno, ani drugie się nie wydarzyło.