Weronika Kwaśniak Samuel Goldsmith

Zapiekanka z łososiem i szparagami

Ocena:

5 (1)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka z łososiem i szparagami wzbogacona kremowym sosem świetnie sprawdzi się jako wiosenny obiad. Aby danie było bardziej sycące, możecie dołączyć do niego ugotowany makaron, kaszę, ryż lub ziemniaki. My rekomendujemy zaserwowanie zapiekanki z łososiem i szparagami w towarzystwie młodych ziemniaków. Jeśli chodzi o przyprawy, szparagi świetnie komponują się z gałką muszkatołową i ziołami.

Składniki:

  • szparagi  500 g

  • mleko  100 ml

  • śmietana kremówka  300 ml

  • czerwona cebula  1 szt.

  • oliwa z oliwek  5 ml

  • parmezan  100 g

  • natka pietruszki  2 gałązki

  • bułka tarta  30 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • masło  25 g

  • czosnek  1 ząbek

  • łosoś  800 g

  • sól  5 g

  • pieprz  0.5 g

  • zioła prowansalskie  3 g

Zapiekanka z łososiem i szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (najlepiej z termoobiegiem). Łączymy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i 25 g parmezanu - składniki należy dokładnie wymieszać w misce i odstawić.  Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i masło na średnim ogniu - warto użyć patelni przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Jeśli takiej nie mamy, można zastosować zwykłą, a przed umieszczeniem jej w piekarniku, owinąć rączkę folią aluminiową. Na wolnym ogniu smażymy cebulę przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, aż lekko zmięknie.

  • Krok 2:

    Następnie dodajemy śmietanę, mleko i resztę parmezanu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż powstanie kremowy i aksamitny sos. Potem całość należy doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami. Po doprawieniu dokładnie mieszamy. 

  • Krok 3:

    Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końce. Osuszamy i wkładamy do sosu. Zgodnie ze wcześniejszymi wskazówkami, jeśli patelnia nie jest przeznaczona do zapiekania, trzeba teraz jej rączkę owinąć folią aluminiową, zanim umieścicie zapiekankę z łososiem i szparagami w piekarniku.

  • Krok 4:

    Do sosu i szparagów wkładamy również filety z łososia, skórą do dołu. Posypujemy serową bułką tartą filety z łososia, następnie wkładamy do piekarnika. Zapiekankę z łososiem i szparagami pieczemy przez 14-16 minut, aż łosoś nie będzie surowy, a bułka tarta stanie się lekko złocista. Pieczonego łososia ze szparagami warto serwować z makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą, smak dobrze skomponuje się również z ziemniakami.

     

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://bbcgoodfood.com/recipes/salmon-asparagus-one-pot-gratin

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne