Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.49 (174)
Mus jabłkowy - świetny na deser z lodami lub bitą śmietaną, albo mus jabłkowy na zapas do ulubionej szarlotki. Mus jabłkowy do słoików to jeden z punktów obowiązkowych jesiennych przetworów.
jabłka 9 szt.
masło 30 g
cukier trzcinowy 70 g
goździki 3 szt.
wanilia 1 szt.
Jabłka - 3 szare renety i 6 sztuk boskop - myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie, jabłka układamy na wierzchu i zalewamy 2 łyżkami wody. Gotujemy, aż cukier zacznie się karmelizować. Zwracamy uwagę, aby jabłka się nie przypaliły. Na dno innego rondla wrzucamy masło w kawałkach, mieszamy, dodajemy trochę wody na dno.
Laskę wanilii rozcieramy i rozgniatamy. Dodajemy wanilię i jej ziarenka oraz goździki do rondla z masłem, chwilę smażymy, aby masło przeszło aromatem przypraw, po czym wszystko przekładamy do jabłek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając przez 20 min, do chwili, aż jabłka będą się rozpadać.
Studzimy, przed podaniem wyjmujemy wanilię i goździki. Mus jabłkowy podajemy z lodami, bitą śmietaną lub wykorzystujemy do szarlotek, rogalików, zapiekanek i zimnych deserów. Możemy także gorący mus jabłkowy zamknąć w wyparzonych słoikach i odstawić w ciemne chłodne miejsce. Warto go wykorzystać, zanim ściemnieje.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady
Inny sposób na mus jabłkowy: umyte jabłka pieczemy 30 min w temp. 200°C. Obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy miąższ. Dodajemy namoczoną żelatynę z odrobiną calvadosu. Białka ubijamy z cukrem i dodajemy po łyżeczce musu, nie przerywając ubijania. Podajemy w pucharkach z waflowymi rurkami.
Zobacz też: mizeria do słoików