4.51 (153)
Gorąca czekolada w wersji wegańskiej to pyszny i zdrowy przepis na deser. Jest prosta w wykonaniu, pełna witamin i gęsta i kremowa. Rozgrzewająca, słodka i pyszna gorąca czekolada świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek. W wersji wegańskiej można przygotować ją z dowolnego mleka – kokosowego, migdałowego czy orzechowego. Jeśli wolimy gęstą wersję napoju proponujemy wykorzystać do tego mleko owsiane. W przepisie na wegańską gorącą czekoladę można wykorzystać surowe kakao, które ma wiele więcej dobroczynnych właściwości. Możemy też użyć zwykłego gorzkiego. Taki deser jest o wiele zdrowszy a równie smaczny co oryginał!
mleko roślinne 500 ml
kakao 3 łyżki stołowe
syrop z agawy 3 łyżki stołowe
cynamon 1 szczypta
Mleko owsiane zagotowujemy. Dodajemy do niego kakao, syrop z agawy i cynamon. Intensywnie mieszamy i gotujemy przez chwilę aż napój nieco zgęstnieje. Na koniec gorącą czekoladę przelewamy do szklanek.
Porady
Zobacz też: 4 pyszne filmy z czekoladą w roli głównej
Syrop z agawy i kakao zawierają mnóstwo witamin! Kakao bogate jest w witaminy z grupy B, K oraz E a także magnez kwas foliowy. Płatki owsiane bogate są natomiast w magnez, selen, witaminy z grupy B, witaminę E oraz kwas pantotenowy. Syrop z agawy to w większości fruktoza. Ma niski indeks glikemiczny jest też naturalnym prebiotykiem. Syrop zawiera też w magnez, potas, wapń i żelazo. Syrop z agawy ma o 20% mniej kalorii niż biały cukier (ok. 300 kcal/100 g). Warto kupować jednak produkty ekologiczne i z odpowiednimi atestami.