StockFood
4.24 (280)
Domowa czekolada jest nie tylko pyszną, ale również zdrową przekąska, bowiem bazuje na sprawdzonych i ekologicznych składnikach. Wbrew pozorom przepis na czekoladę domowej roboty nie jest zbyt skomplikowany – bez trudu poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba nieposiadająca doświadczenia w cukiernictwie. Do przygotowania domowej czekolady przyda nam się specjalna foremka, dzięki której będziemy mogli uzyskać idealną tabliczkę czekolady. Nasz przepis na czekoladę możemy potraktować jako bazę i modyfikować go np. poprzez dodatek suszonych owoców, dzięki którym nasz deser zyska bardziej oryginalny smak i wygląd. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić czekoladę domowej roboty!
olej kokosowy 250 ml
miód 40 ml
cynamon 2 g
ekstrakt waniliowy 1 ml
kakao 80 g
Przepis na czekoladę domowej roboty zaczynamy od podgrzania w rondelku: płynnego oleju kokosowego, miodu i kakao. Całość podgrzewamy w rondlu ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dalej dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy, i ponownie mieszamy.
iStock
Dno małej formy lub szablon w kształcie serca wykładamy pergaminem. Wlewamy masę czekoladową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Czekoladowe serce dekorujemy kleksami lukru, cukrem, posypką i owocami.
iStock
Porady
- Domową czekoladę możemy udekorować niemal dowolnymi dodatkami – w zależności od naszych indywidualnych preferencji. Wśród ciekawych rozwiązań możemy wymienić: różowy lukier, różowy cukier dekoracyjny, serduszka cukrowe czy mieszanka czerwonych owoców liofilizowanych.
- Nasz przepis na czekoladę domowej roboty możemy nieco zmodyfikować, dodając do niej syrop klonowy (zamiast miodu). Dzięki temu nasza czekolada będzie znacznie słodsza i w ten sposób uzyskamy wegańską czekoladę domową.
- Domową czekoladę można również zrobić w wersji bakaliowej, dodając do niej różne rodzaje orzechów, migdały i wiórki kokosowe.
- Ważnym akcesorium w przygotowaniu domowej czekolady jest foremka, dzięki której uzyskamy tabliczkę czekolady jak ze sklepu. Na rynku dostępne są foremki metalowe i silikonowe – obie dobrze odgrywają swoją rolę.
Podstawowym składnikiem w przepisie na domową czekoladę jest kakao – to od jakości tego produktu zależy smak naszego deseru. Najlepiej sprawdzi się surowe, gorzkie ciemne kakao (a nie napój kakaowy, który zawiera sporą ilość cukru) – w jego składzie nie znajdziemy zarówno cukru, jak i innych „polepszaczy” smaku. Kakao jest źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych, jest też bardzo dobrym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, odpowiadające m.in. za stany zapalne oraz proces starzenia się. Oprócz tego kakao pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także, co może wydać się nieco szokujące, wspomaga proces odchudzania. Znany i udowodniony naukowo jest również pozytywny wpływ kakao na proces pamięci i koncentracji. Podsumowując, jeśli chcemy przygotować domową czekoladę, to zdecydowanie najlepszą opcją jest sięganie, po ciemne kakao.
Ważnym składnikiem w naszym przepisie na czekoladę domowej roboty jest również olej kokosowy, dzięki któremu nasza czekolada będzie miała zwartą konsystencję. Zamiast niego możemy wykorzystać masło. W niektórych przepisach na czekoladę możemy znaleźć margarynę, jednak nie zalecamy jej wykorzystywać – zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowym deserze.
Pozostałe składniki w naszym przepisie na czekoladę, czyli: miód, cynamon, ekstrakt waniliowy, to składniki fakultatywne, które z powodzeniem możemy zastąpić innymi. Zamiast miodu możemy wykorzystać np. syrop klonowy. Dobór dodatków do domowej czekolady zależy przede wszystkim od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Świetnie sprawdzą się bakalie, suszone owoce, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce, posypka cukrowa czy nawet papryczka chilli.
Alternatywą dla naszego przepisu na czekoladę domowej roboty jest czekolada z mleka w proszku. Jest to świetny sposób na uzyskanie mlecznej czekolady, która powszechnie uważana jest za znacznie smaczniejszą. Do jej przygotowania potrzebujemy: kakao (60 g), masło (250 g) lub olej kokosowy (200 g), mleko (200 ml) oraz mleko w proszku (600 g) oraz cukier (200 g) lub ksylitol (150 g). Najpierw cukier, masło i mleko podgrzewamy do czasu aż masło się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy mleko w proszku i kakao. Powinna nam się utworzyć gęsta i jednolita masa, którą przekładamy do formy na tabliczkę czekolady.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł