Cząber - przepisy na dania

32 przepisów

Cząber to zioło o pikantnym smaku i charakterystycznym aromacie. Jest składnikiem mieszanki ziół prowansalskich. Cząber z powodzeniem możemy uprawiać na kuchennym parapecie. Podobnie jak innym ziołom, wystarczy mu niewielka doniczka, dostęp do światła i regularne podlewanie. Cząber możemy stosować w wersji świeżej, do wykańczania dań lub suszonej. Cząber suszony najlepiej dodać do potrawy już na etapie gotowania. Wrzucamy go pod sam koniec procesu przygotowywania potrawy, najlepiej w formie ususzonej gałązki. Zioła możemy przed dorzuceniem do dania lekko podsmażyć na odrobinie oleju – to jeszcze bardziej wydobędzie ich smak. Pamiętajmy też, że suszony cząber będzie w smaku dużo intensywniejszy niż świeży.

Cząber - przepisy na dania

Czas przygotowania: 30 min.
Spaghetti

Dla każdego coś dobrego.

fiorof

Spaghetti

Cząber – wyraziste zioło

Cząber świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Znakomicie podkręca smak, dlatego warto stosować go w kuchni. Pasuje m.in. do zup. Grochówka, żurek, a nawet rosół z dodatkiem cząbru będą smakować jeszcze lepiej. W dodatku cząber wspomaga trawienie roślin strączkowych, więc nie bez powodu znajdziemy go np. w fasolce po bretońsku. Cząber dobrze komponuje się także z sosami. Możemy dorzucić go np. do sosu do spaghetti czy mięsnego gulaszu. W zestawieniu z innymi ziołami, dodajemy cząber także do sałatek lub zapiekanek. Cząber znakomicie podkreśla smak mięsa, dlatego możemy śmiało przyprawiać nim mięsne marynaty, a także dodawać do mięsnych farszy. Możemy też dorzucić cząber do potraw jajecznych – omlet, jajecznica czy zwykła pasta z jajek zyskają zupełnie nowy smak!
Zobacz także: kozieradka - właściwości i zastosowanie w kuchni

Artykuły powiązane

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni
23.06.2020

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni

Czarna polewka nie musi kojarzyć się jedynie z literaturą. Zapomniany przez lata specjał znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Czernina to przede wszystkim baza z rosołu z kaczki lub gęsi, ale najwięcej kontrowersji budzi dodatek drobiowej krwi. W cyklu "Przy wspólnym stole" czernina w historii polskiej kultury kulinarnej.

Zestaw do fondue - jak wybrać?
24.09.2019

Zestaw do fondue - zrób ucztę w domu

Roztopiony, parujący ser lub płynna gorąca czekolada - zestaw do fondue pomoże przygotować te specjały! W zależności od modelu może to być mała przekąska lub duża uczta! Jednak zestaw do fondue zawsze zawiera praktyczne naczynie do podgrzewania i wygodne widelczyki. W cyklu Dobre Rzeczy wybraliśmy kilka propozycji na zestaw do fondue i sprawdzone triki na ucztę na gorąco!

Kuchnia gruzińska
14.08.2019

Kuchnia gruzińska – od chaczapuri do chinkali

Niewiele zakątków świata może pochwalić się kuchnią o takim bogactwie smaków, zapachów i tradycji. Gruzińskimi specjałami zachwycą się zarówno miłośnicy potraw mięsnych, jak i wegetarianie. Jakimi potrawami kusi kuchnia gruzińska? O tym w cyklu Smaczne miejsca.

Fondue serowe
05.01.2019

Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!

Fondue to potrawa, która narodziła się w domach szwajcarskich górali, a dziś jest chętnie spożywana na całym świecie. Nie tylko w oryginalnej, serowej wersji. Wielu zwolenników ma słodkie fondue, np. czekoladowe. W cyklu "Przyjemności na weekend" wyjaśniamy, jak powstało fondue i podpowiadamy przepisy na różne wersje tej potrawy.

wegetarianskipasztet_glowne
13.11.2015

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet można przygotować z warzyw, kaszy lub innych roślinnych produktów. To prosta w przygotowania potrawa, która nie musi się wiele różnić od oryginału.