Przepis na szynkę - praska szynka w chlebie- szynka - kuchnia czeska
Składniki:
MARYNATA:
80 dag pektosoli na 10 litrów zalewy
goździki
cząber
tymianek
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
zioła prowansalskie
szczypta cukru
5 kg szynki wieprzowej z kością i ze skórą (lub 2,5–3 kg szynki bez kości)
CIASTO CHLEBOWE:
65 dag mąki żytniej
35 dag mąki pszennej
2 łyżki soli
10 dag drożdży
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania
Praska szynka w chlebie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na szynkę - praska szynka w chlebie- szynka - kuchnia czeska
MARYNATA:
sól peklową rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu
zaparzamy wrzątkiem
a gdy lekko przestygną
przecedzamy i sam napar łączymy z zalewą.
Całość studzimy. Dużą strzykawkę napełniamy zalewą i ostrzykujemy szynkę. Następnie całą dokładnie zanurzamy w pozostałym roztworze i odstawiamy w chłodne miejsce na 2–3 dni (gdyby nie te „lekarskie” zabiegi
mięso musiałoby się peklować ok. 2 tygodni).
Szynkę wędzimy w dymie bukowego drewna lub gotujemy na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godz.
nie doprowadzając do wrzenia. Ugotowaną szynkę wyjmujemy
studzimy
obieramy ze skóry
usuwamy kość i nadmiar tłuszczu.
CIASTO:
oba rodzaje mąki przesiewamy do miski
mieszamy z solą. Na środku robimy zagłębienie i wlewamy rozkruszone drożdże wymieszane z letnią wodą i cukrem. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.
Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na to kładziemy cienki kawałek ciasta. Żeby nie kleiło się do rąk
możemy skrapiać je wodą. Na takim podłożu układamy szynkę i oblepiamy ją ciastem chlebowym. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C. Po 20 min obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 1 godz. 10 min.
Gdy chleb się pięknie zrumieni
wyjmujemy pieczeń i zostawiamy na 10 min. Jeszcze ciepłą kroimy w plastry. Podajemy z chrzanem lub sosem tatarskim i zieloną sałatą.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!