Praska szynka w chlebie

Ocena:

4.43 (158)

  • 3 godz. 0 min.

Przepis na szynkę - praska szynka w chlebie- szynka - kuchnia czeska

Składniki:

  • MARYNATA:
  • 80 dag pektosoli na 10 litrów zalewy
  • goździki
  • cząber
  • tymianek
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • 5 kg szynki wieprzowej z kością i ze skórą (lub 2,5–3 kg szynki bez kości)
  • CIASTO CHLEBOWE:
  • 65 dag mąki żytniej
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki soli
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • jajko do posmarowania

Praska szynka w chlebie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na szynkę - praska szynka w chlebie- szynka - kuchnia czeska
  • MARYNATA:
  • sól peklową rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu
  • zaparzamy wrzątkiem
  • a gdy lekko przestygną
  • przecedzamy i sam napar łączymy z zalewą.
  • Całość studzimy. Dużą strzykawkę napełniamy zalewą i ostrzykujemy szynkę. Następnie całą dokładnie zanurzamy w pozostałym roztworze i odstawiamy w chłodne miejsce na 2–3 dni (gdyby nie te „lekarskie” zabiegi
  • mięso musiałoby się peklować ok. 2 tygodni).
  • Szynkę wędzimy w dymie bukowego drewna lub gotujemy na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godz.
  • nie doprowadzając do wrzenia. Ugotowaną szynkę wyjmujemy
  • studzimy
  • obieramy ze skóry
  • usuwamy kość i nadmiar tłuszczu.
  • CIASTO:
  • oba rodzaje mąki przesiewamy do miski
  • mieszamy z solą. Na środku robimy zagłębienie i wlewamy rozkruszone drożdże wymieszane z letnią wodą i cukrem. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.
  • Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na to kładziemy cienki kawałek ciasta. Żeby nie kleiło się do rąk
  • możemy skrapiać je wodą. Na takim podłożu układamy szynkę i oblepiamy ją ciastem chlebowym. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C. Po 20 min obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 1 godz. 10 min.
  • Gdy chleb się pięknie zrumieni
  • wyjmujemy pieczeń i zostawiamy na 10 min. Jeszcze ciepłą kroimy w plastry. Podajemy z chrzanem lub sosem tatarskim i zieloną sałatą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne