Ciasto drożdżowe z kapustą

Ocena:

4.46 (192)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Ciasto z kapustą najlepiej podawać do barszczu. Przepis Agaty Wojdy.

Składniki:

  • mąka  520 g

  • cukier  10 g

  • sól  3 g

  • jajka  2 szt.

  • śmietana 18%  150 ml

  • masło  5 g

  • podgrzybki  200 g

  • kapusta kiszona  1.3 kg

  • liść laurowy  3 szt.

  • cebula  2 szt.

  • olej  10 ml

  • miód  15 g

  • cząber  3 g

  • pieprz  5 g

  • olej lniany  30 ml

  • drożdże  100 g

Ciasto drożdżowe z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Farsz: grzyby suszone płuczemy bardzo dokładnie, moczymy przez 1 godz. W zimnej, przegotowanej wodzie, potem gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Wyławiamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy.

  • Krok 2:

    Kapusta: odciskamy ją i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, listki laurowe, wodę z grzybów. Dusimy, mieszając regularnie, aż kapusta będzie miękka.

  • Krok 3:

    Cebula: siekamy ją bardzo drobno, smażymy na głębszym oleju na złoto i chrupiąco. Dorzucamy do kapusty, mieszamy, doprawiamy miodem, cząbrem, solą i pieprzem. Wyjmujemy listki laurowe. Rozgrzewamy na patelni olej lniany, wkładamy kapustę i smażymy do chwili, aż zacznie leciutko przywierać do dna. Studzimy.

  • Krok 4:

    Ciasto: do lekko ogrzanej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, sól, 2 jajka, pokrojone w kostkę masło i wkruszamy drożdże. Wyrabiając ciasto, dodajemy śmietanę. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.

  • Krok 5:

    Pieczenie: przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką długiej prostokątnej formy (złączeniem do dołu). Wierzch smarujemy lekko ubitym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 165°C ok. 45 min. Ciasto drożdżowe z kapustą podajemy na gorąco, do barszczu.

Porady

Najważniejsza w tym cieście jest kapusta. Bezwzględnie ma to być kapusta kiszona, a nie ukwaszona! Czyli pochodzić z beczki, gdzie naturalnie i długo kisiła się z solą, a nie potraktowano ją np. octem, żeby przyspieszyć proces. Pokrojone w paseczki śliwki wędzone podduszone z kapustą będą mile widzianym akcentem smakowym w farszu. Uwaga przy zlewaniu wody z podgrzybków – w nawet najstaranniej oczyszczonych grzybach zawsze schowa się trochę piasku, który opadnie w czasie moczenia. Zostawiając trochę płynu na dnie nie ryzykujemy, że kapusta będzie nam chrzęścić w zębach.

Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne