Żurawina na zimę

Ocena:

4.11 (291)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Żurawina na zimę to rarytas, któremu warto poświęcić jesienią trochę czasu. Jej lekko kwaskowaty smak powoduje, że idealnie nadaje się do herbaty. Przełamuje też mdły smak pieczonego mięsa i doskonale komponuje się z gotowanymi lub pieczonymi owocami. Można ją wyjadać prosto ze słoika, jednak polecamy smarować nią kanapki, przekładać ciasta lub faszerować naleśniki. Dopiero wtedy smakuje naprawdę dobrze.

Składniki:

  • cukier  400 g

  • żurawina  400 g

  • jabłka  250 g

Żurawina na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żurawina: myjemy ją i przekładamy do plastikowych woreczków. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin przed robieniem przetworów (tego czasu nie wliczamy w przygotowanie konfitury).

  • Krok 2:

    Owoce żurawiny: wsypujemy do dużego garnka i mieszamy dokładnie z cukrem. Każda kuleczka powinna być nim oblepiona. Potem zagotowujemy żurawinę i zmniejszamy ogień. Możemy podlać odrobinę wody, aby owoce się nie przypaliły. Duszenie  zajmie mniej więcej 40 minut.  

  • Krok 3:

    Jabłka: obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do żurawiny i smażymy kolejne 30 minut. 

  • Krok 4:

    Pasteryzacja: myjemy słoiki, wyparzamy wrzątkiem i wstawiamy na 20 minut do piecyka nagrzanego do 120 stopni Celsjusza. Wyjmujemy je, wlewamy gorącą żurawinę, zakręcamy. Wstawiamy do szerokiego garnka, na którego dnie kładziemy albo ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę. Układamy słoiki tak, by nie obijały się o siebie. Wlewamy letnią wodę. Nie powinna sięgać wyżej niż ¾ wysokości słoików. Od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmujemy, kładziemy odwrócone do góry dnem. 
     

Porady

  • Żurawina nie musi być zamrażana, jeżeli jest zbierana po przymrozkach. A mrozimy ją po to, by była bardziej słodka, a przez to smaczniejsza. 
  • Zamiast jabłka, można dodać do żurawiny gruszkę. Ona również zawiera pektyny, które w naturalny sposób zagęszczają przetwory. 
  • Jeśli chcemy, żeby jabłko lepiej rozpadło się w konfiturze, możemy zetrzeć je na tarce i dopiero wtedy dodać do garnka.  
  • Konfitura z żurawiny do mięs będzie smaczniejsza, gdy podamy ją razem z pieczonym jabłkiem lub gruszką. Idealnie będzie smakować też w obecności oscypka. 
  • Jeśli mamy ochotę na szybką i ciepłą przekąskę, możemy podsmażyć na patelni ser camembert z ziołami lub wrzucić na grill oscypka i dodać do nich żurawinę. Taka potrawa jest też idealna na przystawkę, jeśli urządzamy większe przyjęcie. 
  • Konfitura z żurawiny niekoniecznie musi mieć żelową formę. Gdy zmielimy owoce żurawiny w młynku, zasypiemy je cukrem i odstawimy na 4 dni w chłodne miejsce, a potem wsadzimy do słoików – otrzymamy bardzo smaczne owoce w cukrze. Podobnie jak pigwa  nadaje się do herbaty. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne