Smaczna i rozgrzewająca zupa ,idealna na zimowe dni.
Składniki:
1 udko z kurczaka
1 większa marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
liście pora
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
pieprz do smaku
jarzynka do smaku
25dag makaronu zacierki
koperek lub zielona pietruszka do posypania
Zupa zacierkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Udko, całe warzywa łącznie z czosnkiem i cebulą oraz liściem i zielem zalewamy zalewamy 3 litrami wody, wstępnie doprawiamy pieprzem i jarzynką, gotujemy na małym gazie do miękkości. Wyciągamy wszystko z bulionu i wsypujemy makaron, mięso obieramy z kości, dodajemy do zupy razem z tartą marchewką, pietruszką i selerem, doprawiamy całość do własnego smaku. Przed podaniem posypujemy zieleniną .