Zupa krem z dyni i papryki

Pyszna jesienna zupa, która rozgrzeje nas w chłodniejsze dni.

Dodany przez:

Zupa krem z dyni i papryki

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • - 0,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • - 1 czerwona papryka
  • - gałka muszkatołowa
  • - papryka ostra w proszku
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 marchewki
  • - kawałek białej części pora
  • - 1/4 części selera
  • - nać pietruszki, selera i lubczyku
  • - sól
  • - dwa ziarenka ziela angielskiego
  • - łyżka masła

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy wywar warzywny z marchewek, pora, selera i naci. Warzywa zalewamy 1 litrem wody i dodajemy ziele angielskie. Czekamy do zagotowania. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła dynię z papryką do uzyskania bardziej wyrazistego smaku zupy. Podsmażone warzywa i zgnieciony ząbek czosnku wsypujemy do gotującego się wywaru. Pozostawiamy na małym ogniu przez 30 minut. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, soli i ostrej papryki. Wyławiamy 1 marchew, pora, selera i nacie. Całość traktujemy blenderem i mamy pyszną zupę krem.
dynia obiad przekąska kolacja wegetariańska zupa Papryka zupa krem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze