Zupa krem z brukselki

Pyszna i sycąca zupa, dobra i na zimę i na lato

Dodany przez: monika.lipa

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki (może być świeża)
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 duża bułka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. W niewielkim garnku gotujemy ok.2 litry wody. Do wrzątku wrzucamy kostki rosołowe i mieszamy, aż się rozpuszczą, a następnie wsypujemy brukselkę. Gotujemy do momentu, aż brukselka zmięknie. Bułkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i smażymy na bardzo małym ogniu kromeczki z bułki na złoty kolor, uważając aby się nie przypaliły. Ugotowaną brukselkę ściągamy z ognia i odstawiamy aby ostygła. Gdy zupa będzie letnia miksujemy ją, aby powstał gładki krem. Zupę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Podajemy na gorąco z grzankami.
obiad wegetariańska zupa brukselka zupa krem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze