Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Dodany przez: mojegotowanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jas
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek majeranku
  • oliwa
  • 10 dag chudego bekonu
  • 30 dag kiełbasy chorizo
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 paczki makaronu świderki lub drobnego penne
  • gałązki estragonu

Przygotowanie

  1. Zupa Fasolowa
  2. Fasole zalewamy 1,5 l zimnej wody i zostawiamy na noc. Siekamy cebule, czosnek i majeranek, szklimy razem na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pokrojony w kostkę bekon i pocięte w plasterki chorizo, smażymy ok. 3 min. Dodajemy pomidory z zalewą, dusimy pod przykryciem 5 min. Wlewamy wino, zwiększamy płomień i redukujemy przez 5 min. Dodajemy fasolę z ok. 1 l wody, w którym się moczyła, gotujemy powoli, pod przykryciem, ok. 1 godz.
  3. Odlewamy połowę zupy, miksujemy i łączymy z resztą, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, posypujemy posiekanym
  4. estragonem.  Zupę – zamiast z makaronem – można podać z ziemniakami: obrane i pokrojone w grubą kostkę dodajemy do zupy na ok. 20 min przed końcem gotowania. Z braku chorizo można z powodzeniem użyć kabanosów.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zupa fasola zupa fasolowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy