Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Dodany przez: mojegotowanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jas
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek majeranku
  • oliwa
  • 10 dag chudego bekonu
  • 30 dag kiełbasy chorizo
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 paczki makaronu świderki lub drobnego penne
  • gałązki estragonu

Przygotowanie

  1. Zupa Fasolowa
  2. Fasole zalewamy 1,5 l zimnej wody i zostawiamy na noc. Siekamy cebule, czosnek i majeranek, szklimy razem na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pokrojony w kostkę bekon i pocięte w plasterki chorizo, smażymy ok. 3 min. Dodajemy pomidory z zalewą, dusimy pod przykryciem 5 min. Wlewamy wino, zwiększamy płomień i redukujemy przez 5 min. Dodajemy fasolę z ok. 1 l wody, w którym się moczyła, gotujemy powoli, pod przykryciem, ok. 1 godz.
  3. Odlewamy połowę zupy, miksujemy i łączymy z resztą, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, posypujemy posiekanym
  4. estragonem.  Zupę – zamiast z makaronem – można podać z ziemniakami: obrane i pokrojone w grubą kostkę dodajemy do zupy na ok. 20 min przed końcem gotowania. Z braku chorizo można z powodzeniem użyć kabanosów.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zupa fasola zupa fasolowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze