fot. Artur Rogalski, stylizacja. Ewa Gmiter-Rogalska
4.48 (163)
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i kiełbasą to idealny pomysł na jesienny obiad.
boczek wędzony 50 g
kiełbasa 150 g
ciecierzyca 180 g
papryka ostra 2 g
seler 0.5 szt.
marchewka 2 szt.
ziemniaki 4 szt.
czosnek 2 ząbki
sól 6 g
pieprz 3 g
majeranek 3 g
soda oczyszczona 3 g
pietruszka 1 szt.
kminek 3 g
Przygotowanie: ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie z sodą. Boczek i kiełbasę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa obieramy. Czosnek siekamy. Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w „zapałkę”, a kartofle w kostkę.
Smażenie: w garnku z grubym dnem wytapiamy najpierw boczek, a potem dokładamy kiełbasę. Smażymy przez 2–3 min, mieszając. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz wkładamy czosnek i kminek. Podgrzewamy, aż mocno zapachną.
Gotowanie: zalewamy podsmażony czosnek 1 i 1/2 l gorącej wody. Dodajemy odcedzoną, dobrze wypłukaną ciecierzycę. Gotujemy przez 20 min. Wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy jeszcze 15 min, aż kartofle i ciecierzyca będą miękkie.
Podanie: wkładamy do zupy podsmażony boczek i kiełbasę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku. Serwujemy z chlebem.