Zupa z ciecierzycą i kiełbasą

Ocena:

4.48 (163)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i kiełbasą to idealny pomysł na jesienny obiad.

Składniki:

  • boczek wędzony  50 g

  • kiełbasa  150 g

  • ciecierzyca  180 g

  • papryka ostra  2 g

  • seler  0.5 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ziemniaki  4 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • majeranek  3 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • pietruszka  1 szt.

  • kminek  3 g

Zupa z ciecierzycą i kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie z sodą. Boczek i kiełbasę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa obieramy. Czosnek siekamy. Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w „zapałkę”, a kartofle w kostkę. 

  • Krok 2:

    Smażenie: w garnku z grubym dnem wytapiamy najpierw boczek, a potem dokładamy kiełbasę. Smażymy przez 2–3 min, mieszając. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz wkładamy czosnek i kminek. Podgrzewamy, aż mocno zapachną.

  • Krok 3:

    Gotowanie: zalewamy podsmażony czosnek  1 i 1/2 l gorącej wody. Dodajemy odcedzoną, dobrze wypłukaną ciecierzycę. Gotujemy przez 20 min. Wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy jeszcze 15 min, aż kartofle i ciecierzyca będą miękkie.

  • Krok 4:

    Podanie: wkładamy do zupy podsmażony boczek i kiełbasę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku. Serwujemy z chlebem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne