Zupa fasolowa

pyszna zupa fasolowa....

Dodany przez: kaMisia13

Zupa fasolowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 30dag białej fasoli
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 8-9 szklanek bulionu (z kostki)
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól

Przygotowanie

  1. Fasolę wypłukać na sicie i zalać na noc zimną, przegotowaną wodą. Następnego dnia ugotować do miękkości ( w tej samej wodzie, w której się moczyła). Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach, por pokroić w krążki, obrane ziemniaki – w kostkę. Do rondla wlać bulion, wrzucić warzywa, gotować około 15 minut, dołożyć ugotowaną fasolę i ponownie zagotować.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pozostałą oliwę i masło, rozgrzać, wsypać mąkę i smażyć, mieszając 2-3 minuty. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru i połączyć z gotującą się zupą doprawioną solą, drobno posiekanym czosnkiem oraz majerankiem.
zupa ziemniaki włoszczyzna biała fasola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze