Ziemniaki opiekane.

Zapach pieczonych ziemniaków z ziołami roznosi się w całym domu. Aromat dorównuje smakowi.

Dodany przez: msewka

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • * 15 małych ziemniaków
  • * 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • * 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • * sól do smaku
  • * 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • * ok.50 ml oleju

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, przekrawać na ćwiartki.
  2. Obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Ostudzić po odcedzeniu.
  3. Wsypywać do zimnych ziemniaków przyprawy, mieszając, by równomiernie się rozprowadziły.
  4. Polać olejem i wymieszać.
  5. Wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Opiekać ok.30-40 minut, przewracają w trakcie pieczenia.
warzywa obiad ziemniaki dodatek opiekane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze